Hlavní obsah

Lidé se na Vánoce zadlužovat nechtějí, údaje z bank ale mluví jinak

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Financování vánočních dárků úvěrem připouští jen zlomek lidí, přesto, jak redakci Práva potvrdili zástupci tuzemských bank i nebankovních společností, období před Vánocemi je na uzavírání úvěrových smluv nejbohatší.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek financí donutí některé Čechy k čerpání půjčky na pořízení vánočních dárků.

Článek

Pravidelné předvánoční výzkumy naznačují, že se lidé kvůli Vánocům příliš zadlužovat nechtějí. Například v posledním průzkumu společnosti Cetelem financování dárků úvěrem připustila čtyři procenta lidí a dalších pět procent ho vidí jako možné. Průzkum společnosti Profi Credit naznačil, že o úvěru na nákup dárků uvažuje zhruba každý osmý Čech (16 procent).

Údaje, které redakci poskytli zástupci finančních společností, však hovoří o něčem jiném. Klienti rozhodně v půjčování nepolevují, naopak předvánoční období je na úvěry tím nejbohatším.

Nárůst půjček v desítkách procent

Prakticky všechny banky i nebankovní společnosti potvrzují zvýšený zájem o spotřebitelské úvěry v souvislosti s vánočními svátky. Oproti předchozím měsícům se často jedná o nárůst v desítkách procent. „V loňském roce jsme zaznamenali nárůst žádostí o on-line půjčku v předvánočním období o 45 procent a letos očekáváme minimálně stejný výsledek,” potvrdil Právu Lukáš Tomis ze Zuno bank.

Před koncem roku sledujeme navýšení zájmu o úvěry oproti letnímu období zhruba o 10 - 15 procent
zástupce banky

„Vánoční sezóna, nebo spíše poslední čtvrtletí, je z hlediska objemu poskytnutých úvěrů tradičně nejsilnějším obdobím. V tomto období půjčíme kolem třetiny celého ročního objemu,” uvedla Zuzana Bienvenu ze společnosti Home Credit.

Zhruba 20 - 25procentní nárůst v listopadu a prosinci loňského roku zaznamenali například ve společnosti Provident Financial, Raiffeisenbank či Sberbank. „Před koncem roku sledujeme navýšení zájmu o úvěry oproti letnímu období zhruba o 10 - 15 procent,” zmínil pro Právo Jan Holinka z České spořitelny.

Zvýšený zájem o půjčky potvrzují finanční společnosti i letos. „Ve statistickém porovnání poptávka v listopadu oproti říjnu vzrostla o 30 procent,” uvedla Martina Lambert z LBBW Bank. I v GE Money Bank evidují zhruba 20procentní nárůst zájmu klientů o spotřebitelské úvěry. Zhruba 15procentní nárůst při srovnání listopadu s říjnem sledují u splátkového prodeje také ve společnosti Cetelem.

„V posledních dnech jsme zaznamenali rapidní růst žádostí o poskytnutí půjčky. Jen za první dva listopadové týdny jsme přijali stejný počet žádostí, jako jindy za celý měsíc,” řekl Právu Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Největší zájem o úvěry: přelom listopadu a prosince

Již tradičně zamíří lidé nejčastěji pro úvěr ve druhé polovině listopadu a v podepisování úvěrových smluv nepolevují až do poloviny prosince. „Zájem o úvěry je tradičně největší zhruba od poloviny listopadu do poloviny prosince,” potvrdila Zuzana Bienvenu ze společnosti Home Credit.

Finanční společnosti ale evidují i další zajímavý trend. „Lidé začínají řešit Vánoce později, hlavní vánoční sezóna se tak čím dál tím víc přibližuje datu skutečných Vánoc,” uvedla Milada Franek z GE Money Bank.

Její slova potvrzují i zkušenosti společnosti Provident Financial. „Přibližně před deseti lety jsme dostávali nejvyšší počet žádostí zhruba v polovině listopadu. Dnes zájem kulminuje v posledních dvou týdnech před Vánoci, kdy poskytujeme dvojnásobné množství půjček než obvykle,” zmínil tiskový mluvčí společnosti Ondřej Holoubek.

Úvěrem se nefinancují jen dárky

Vzhledem k tomu, že lidé nemusí u půjček či úvěrů uvádět účel, na který peníze použijí, nelze jednoznačně říci, že půjčené peníze využijí jen na financování Vánoc. Podle zástupců bank neznamená fakt, že zájem o půjčky kulminuje právě před Vánocemi, že by všichni klienti bezhlavě utráceli za věci krátkodobé spotřeby.

„Většinou se jedná o investici, která je spojená s výbavou domácnosti, například bílá a černá elektronika, nábytek či zařízení bytu,” upřesnil Jan Holinka z České spořitelny. Podobný názor zastávají i v Home Credit. „Hotovostní úvěry ve větších částkách lidé nejčastěji využívají na financování rekonstrukcí či jiných úprav svých domovů, pokrytí nákladnějších investic a nákup dražšího zboží dlouhodobé spotřeby,” zmínila mluvčí Zuzana Bienvenu.

Pokud úvěr, tak nejlépe na kreditce

Pokud už se rozhodnete pro financování nákupu vánočních dárků úvěrem, využijte spíše kreditní kartu. Splatíte-li dluh včas ještě v bezúročném období (pohybuje se zhruba v rozmezí od 45 do 60 dnů), můžete úvěr čerpat zdarma. Finanční společnost vám nebude počítat žádný úrok.

Nejste-li majitelem kreditky, nebo nemáte-li povolené přečerpání běžného účtu, můžete dočasný nedostatek financí na nákup vánočních dárků využít i pořízením mikropůjčky od společnosti Click Credit. Půjčí vám od 1000 do 4999 korun se splatností 30 dnů. Za každou půjčenou tisícikorunu vám naúčtují 33 korun. Lidé si nemohou půjčku navyšovat, či žádat o další, protože nejdříve musí splatit tu předchozí.

Anketa

Budete letošní Vánoce financovat úvěrem?
Ano, vezmu si půjčku.
2,5 %
Ano, ale jen z kreditní karty či kontokorentu.
3,6 %
Ne.
93,9 %
Celkem hlasovalo 29242 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám