Hlavní obsah

Smlouvy při koupi ojetých aut jsou plné nástrah

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Zájemci o koupi ojetého automobilu by měli být velmi obezřetní. Číhá na ně totiž daleko víc rizik než při koupi nového auta. Detailně by si měli prostudovat zejména prodávajícím předkládanou kupní smlouvu a před jejím podepsáním si ještě nechat ojetinu zkontrolovat nezávislým odborníkem.

Foto: Profimedia.cz

Zhruba třetina zájemců o koupi ojetého vozu ji financuje úvěrem.

Článek

Prvních chyb se lidé dopouštějí už při uzavírání kupní smlouvy. Často ji nečtou nebo jejímu obsahu věnují jen zcela minimální pozornost. Stejným způsobem přehlížejí také připojené obchodní podmínky a důvěřují ústním slibům prodejců. Může se pak stát, že jim před podpisem smlouvy uniknou informace o zkrácení záruční doby, o smluvních pokutách či o skrytých poplatcích.

Právo ve spolupráci s experty časopisu dTest přináší návod, čeho se při koupi ojetiny vyvarovat.

Podle občanského i obchodního zákoníku

Převážná většina smluv je uzavřena podle občanského zákoníku. Je ovšem možné sjednat kupní smlouvu i podle obchodního zákoníku. Některé autobazary ve snaze zbavit se zodpovědnosti za vady volí právě obchodní zákoník. Nicméně tento postup nemůže spotřebitele zbavit jeho zákonných práv.

Uzavření kupní smlouvy podle obchodního zákoníku má tu výhodu, že kupující se stává ihned vlastníkem vozu. Svých vlastnických práv totiž takzvaně nabyde i od „nevlastníka“ vozu. Jestliže by vyšlo najevo, že vozidlo bylo kradené a zákazník v době koupě nemohl o této skutečnosti vědět, nemůže mu být zabaveno, jelikož na něj již přešlo vlastnické právo. Přesto policie může auto po jistou dobu zajistit jako důkaz.

Pokud je ale smlouva uzavřena podle občanského zákoníku, kupující svých vlastnických práv nenabyde od „nevlastníka“ ihned při koupi, ale až po třech letech.

Vždy si nejprve zjistěte, kdo je vlastníkem vozu, a to zejména z důvodu pozdějšího uplatňování odpovědnosti za vady. Autobazar totiž mnohdy vystupuje pouze jako zprostředkovatel koupě.

Co by měla kupní smlouva zejména obsahovat:

  • údaje o prodávajícím a kupujícím,
  • přesné vymezení vozidla – hlavně značku, typ, barvu, rok výroby, registrační značku, VIN,
  • počet najetých kilometrů,
  • popis technického stavu vozidla,
  • vymezení příslušenství a výbavy vozu,
  • popis závad, o kterých byl kupující informován,
  • sdělení, že na vozidle neváznou závazky třetích osob,
  • informace o předání dokladů a klíčů.

Mnozí zákazníci se domnívají, že kupní smlouva nahrazuje technický průkaz vozu. To je však omyl, smlouva nemůže nahradit zákonem předepsané doklady. Zhruba třetinu ojetých aut si lidé kupují na dluh, koupi tedy financují buď úvěrem od banky, nebo si auto koupí takzvaně na leasing. Oba způsoby financování mají své plusy i minusy.

Deset rad, kterými byste se měli při koupi ojetého vozu řídit

  1. Přečtěte si důkladně kupní smlouvu a připojené obchodní podmínky. Zjistíte-li u vozidla po jeho koupi nějakou vadu, neváhejte a vůz reklamujte.
  2. Propočítejte si nabídku financování a ověřte si smluvní podmínky. Spočítejte si a zvažte jeho výhodnost. Posuzujte zejména cenu za celou dobu jeho trvání.
  3. Vozidlo si pečlivě prověřte. Zaměřte se především na jeho historii, na průběh počtu najetých kilometrů či zda vozidlo není kradené nebo havarované.
  4. V případě individuálně dovezeného vozu si nechte prověřit jeho původ. Často se k nám dovážejí kradená auta a hrozí vám jeho zabavení policií.
  5. Zejména dražší vozidlo si nechte fyzicky prověřit u odborníků. Pak získáte stoprocentní jistotu, že nejsou změněny identifikátory (například VIN) vozidla, jinak vám rovněž hrozí jeho zabavení policií.
  6. Zjistěte si skutečný rok výroby auta. Může být starší, než si myslíte. Cena by měla odpovídat skutečnému roku výroby.
  7. Důkladně si ověřte technický stav vozidla. Pokud autům nerozumíte, přizvěte si odborníka nebo navštivte servis.
  8. Zvolte vhodný způsob zabezpečení vašeho nového vozidla.
  9. Nezapomeňte uzavřít povinné ručení. Je to vaše zákonná povinnost a pokuty jsou vysoké.
  10. Až budete auto prodávat, opatřete si k němu certifikát. Ten objektivně doloží nezávadnost jeho historie a vyčlení jej z řady nekvalitních ojetin.

Zdroj: dTest.cz/ojetina

Financovat koupi úvěrem, či leasingem?

Pokud za auto zaplatíte úvěrem od banky, stáváte se ihned majitelem vozu a můžete jím bez jakéhokoliv omezení disponovat. Auto smíte bez vědomí banky v průběhu splácení bez problémů prodat nebo na něm provést jakékoli změny.

Úvěr, který nabízejí prodejci v autobazarech, je zpravidla od leasingových společností. Koupíte-li si tedy auto na leasing, stane se zárukou placení úvěru a je zastaveno ve prospěch věřitele.

Na druhou stranu díky leasingu můžete získat výhodnou pojistku. Leasingové firmy mají totiž díky velkému počtu pojištěných vozidel u pojišťoven zajímavější sazby. Úspora může i převýšit úrok ze splátek úvěru od banky.

Ať už se rozhodnete pro úvěr od banky, nebo pro leasing, celou nabídku posuzujte vždy komplexně. Především si spočítejte, kolik celkem zaplatíte za celé financování včetně pojištění, poplatků, zůstatkové ceny a podobně. Nezapomeňte u nabídek na porovnání koeficientu RPSN (roční procentní sazby nákladů). Ukáže vám skutečnou míru ročního navýšení úvěru včetně všech skrytých poplatků.

Navíc podle zákona o spotřebitelském úvěru má úvěrová společnost povinnost vám předložit poměrně komplexní předsmluvní informace o úvěru a vy máte 14denní lhůtu, během níž můžete od úvěrové smlouvy odstoupit, pokud vám nebude připadat výhodná.

Reklama

Související články

Stáří osobních aut v Česku přesáhlo 14 let

Průměrné stáří osobních aut registrovaných v Česku v letošním prvním pololetí poprvé od konce roku 1998 přesáhlo hranici 14 let. Zvýšilo se z loňských 13,9...

V Česku je ukradeno auto každých 40 minut

Každých 40 minut je v Česku ukradeno jedno vozidlo za zhruba 180 tisíc korun. Podle policejních statistik bylo loni zcizeno celkem 10 403 automobilů. Jejich...

Výběr článků

Načítám