Hlavní obsah

Češi jsou národ kutilů. Na zvelebení hnízda si průměrně půjčí 1,2 miliónu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Vrcholí období rekonstrukcí, a jak vyplývá z dat Hypoteční banky, až každý desátý Čech financuje rekonstrukci kompletně hypotečním úvěrem. Průměrně si pro zvelebení svého bytu, domku nebo na úpravu chaty půjčí částku 1,2 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Větší část poskytnutých hypotečních úvěrů směřuje na rekonstrukce rodinných domů.

Článek

Obyvatelé České republiky si nejčastěji na plánované rekonstrukce půjčují v jarních měsících a samotné práce pak realizují v době letních prázdnin.

„Češi jsou národ kutilů a zároveň jsou známí tím, že se jen velmi neradi stěhují. Způsob, jak částečně změnit a vylepšit své bydlení, je tedy často rekonstrukce. Nejčastěji ji naplánují na letní měsíce, aby měli alespoň částečně jistotu příznivějšího počasí. Průměrná částka, kterou si Češi na rekonstrukci půjčí u Hypoteční banky, je téměř jeden a čtvrt miliónu korun,” uvedla Jana Wolfová z Hypoteční banky.

U rodinných domů se však výše investovaných peněz blíží dvěma miliónům, a to zejména ve větších městech.

Dvě pětiny lidí rekonstruují svépomocí

Lidé, kteří plánují rekonstrukci v nejbližších třech letech, chtějí nejčastěji  rekonstruovat rovnou celou nemovitost (23,5 procenta) a 13 procent se chystá předělávat bytové jádro.

V případě dílčích úprav každý sedmý člověk plánuje zejména modernizovat některý z pokojů, případně si pořídit novou koupelnu. Sedm procent sní o nové kuchyni.

Více než čtyři pětiny Čechů spoléhají při rekonstrukci samy na sebe a své známé, pouze každý desátý nechá práce kompletně na externích dodavatelích. Zbývající si s částí rekonstrukce poradí sami a složitější práce přenechají odborníkům.

„Z našeho výzkumu vyplynulo, že téměř polovina z lidí plánujících rekonstrukci ji chce alespoň částečně financovat úvěrem, zejména hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření. Část z nich tak tímto způsobem doplní vlastní úspory, část úvěrem financuje celou rekonstrukci,“ vysvětluje Jana Wolfová.

Rekonstruují hlavně lidé do 40 let

Do rekonstrukcí se často vrhají lidé ve věku do 40 let (více než 60 procent), kteří zatím nemají žádné potomky (57 procent).

Nejčastěji lidé vylepšují bydlení ve Středočeském regionu, a to právě rodinné domky. Nejdráž vyjdou rekonstrukce Pražany, kde se průměrná částka pohybuje kolem 1,9 miliónu korun.

Fakta z hypotečního trhu za 1. pololetí 2013

  • Hypoteční trh letos za první pololetí meziročně narostl o 19,8 procent.
  • Banky občanům poskytly více než 44 tisíc hypotečních úvěrů v celkové výši zhruba 71,8 miliardy korun.
  • Z toho: - koupě nemovitosti: 22 508 hypotečních úvěrů ve výši téměř 36 miliard korun - stavba nemovitosti: 8202 hypotečních úvěrů ve výši 14,56 miliard korun - rekonstrukce a ostatní účely: 13 444 hypotečních úvěrů ve výši 21,24 miliard

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Anketa

Plánujete v nejbližších třech letech rekonstrukci ve svém domě, bytě či v rekreačním domě?
Ano
56,6 %
Ne
43,4 %
Celkem hlasovalo 1822 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám