Hlavní obsah

Počet vyluxovaných platebních karet roste, zloději jdou po slevových kupónech

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku roste počet pokusů i dokonaných případů vyluxovaných platebních karet. Zloději si pohodlně nakoupí přes internet z vašeho účtu pomocí ukradené identity karty, tedy čísla a platnosti. Dokonce takto z cizího platí i za zboží a služby ve hromadných slevách. Kupóny se pak snaží přeprodávat.

Článek

Za loňský rok policie evidovala přes 8200 případů neoprávněného držení platební karty. Vyšetřováno bylo v této souvislosti přes tisíc recidivistů.

Zmizelo 128 miliónů, našlo se 25 tisíc korun

Škoda podle policejních statistik přesáhla 128 miliónů korun, zpět zajistit se podařilo 25 tisíc korun.

Za letošní první čtvrtletí se již jedná o více než 2500 případů, kdy někdo někomu odcizil kartu, přičemž tím vznikla škoda 25 miliónů korun. Zachránit se z toho policii podařily jen čtyři tisíce korun. Okradení lidé tak musejí spoléhat na pojištění své karty.

Pachatelé jsou čím dál drzejší. Nakupují si i věci ve slevách v rámci hromadných nákupů přes internet. Nebojí se z cizích karet platit dokonce ani za služby s tím, že slevové kupóny se pak snaží ještě levněji prodat dále.

Foto: Profimedia.cz

„Ve zvýšené míře se setkáváme s pokusy o platby ukradenými platebními kartami. Zvýšili jsme kontrolu všech plateb a na odhalení podvodníků spolupracujeme s Policií ČR,“ uvedl pro Právo jeden z největších tuzemských slevových portálů Zapakatel.cz.

Jen v březnu zaznamenal pět případů pokusů o platbu kradenou kartou. Zloději se v průměru snažili získat zboží v ceně kolem dvaceti tisíc.

Zloději identit karet nakoupili například liposukci podbradku, cvičení na power plate či permanentní make-up. „Nebudou tak naivní, aby šli voucher sami uplatnit. Domníváme se, že se voucher snaží prodat třetím osobám,“ varoval Jiří Carba ze Zapakatel.cz.

„U portálů hromadného nakupování je to nový trend. Za celý loňský rok jsme měli pouze jediný takový případ. U většiny případů jsme byli policií včas upozorněni a slevový voucher tak stihli stornovat,“ uvedla Klára Bitvarová z tohoto portálu.

Ideální z hlediska bezpečnosti je, pokud si v rámci své platební karty u banky necháte zřídit ještě tzv. virtuální kartu - přes ní platíte své nákupy přes internet. A jinak si kartu necháváte pro nákupy on-line zablokovanou.

Nedávejte kartu nikdy z ruky!
Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu nebo za účelem, aby ji někde za rohem strčil do terminálu. Snadno si může načíst číslo karty, její platnost a CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech.
Obzvlášť nedůvěřiví buďte v zahraničí, a to i například v USA nebo ve Španělsku, odkud se v minulosti šířily krádeže identit karet ve velkém.
Při výběru z bankomatu se dívejte, zda nevykazuje známky manipulace. Kryjte druhou rukou klávesnici při zadávání PIN kódu. To platí i při placení kartou na terminálech v obchodech a restauracích. Dívejte se u bankomatu i za sebe. S nikým nehovořte, nenechte, aby někdo odlákal vaši pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám