Hlavní obsah

Lidé s dietou či kojící ženy dostanou od ledna vyšší dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří musí ze zdravotních důvodů držet dietu, má od začátku příštího roku vzrůst takzvaná částka živobytí, podle níž se stanovuje výše některých sociálních dávek.

Foto: Profimedia.cz

Částka na živobytí se zvýší o pět procent, týká se například diet diabetiků nebo celiaků.

Článek

V průměru se má částka zvýšit o pět procent. Týká se to například diabetiků nebo fenylketonuriků i těhotných a kojících žen. Vyplývá to z návrhu vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Důvodem pro zvýšení je podle ministerstva změna daně z přidané hodnoty, jejíž snížená sazba od ledna vzroste.

„Pokud by se tato úprava nerealizovala, znamenalo by to snížení pomoci osobám při zabezpečení jejich základní životní potřeby – stravování,“ uvedlo MPSV. Naposledy se částka živobytí u lidí s dietou stanovila v roce 2007, kdy vstoupil v účinnost zákon o pomoci v hmotné nouzi.

Částka se stanovuje individuálně

Částka živobytí je stanovena pro každou osobu individuálně, a to na základě hodnocení její snahy a možností. Pro stanovení živobytí rodiny se jednotlivé částky sčítají. Částka živobytí se odvíjí od životního a existenčního minima. Od výše částky živobytí se potom stanovují některé sociální dávky.

Týká se to například doplatku na bydlení, jehož výše je nastavena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení, tedy nájmu a služeb s bydlením spojených a nákladů za dodávky energií, zůstala osobě či rodině částka živobytí.

Podobně nárok na příspěvek na živobytí vzniká domácnosti, pokud po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nedosahuje příjem jejích členů částky živobytí.

Jak se mají zvýšit částky (v Kč)
současný stavnávrh vyhlášky
Nízkobílkovinná dieta13201380
Dieta při dialýze9601000
Pankreatická dieta10001050
Nízkocholesterolová dieta10001050
Diabetická dieta10801130
Dieta při fenylketonurii21202220
Dieta při celiakii26802800
Dieta při osteoporóze10401090
Dieta při laktózové intoleranci10201070
Dieta v těhotenství a při kojení10501100
Zdroj: MPSV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám