Hlavní obsah

Co všechno zdraží po sjednocení DPH na 20 procent

Po středečním rozhodnutí koaličních špiček lze už na podzim očekávat postupné zdražování mnoha výrobků a služeb, které byly až dosud daněny nižší, desetiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty (DPH).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Potraviny

Kromě sedmi výjimek se zvýšení DPH dotkne všech potravin. Růst cen očekává nejen Potravinářská komora, ale i představitelé řetězců. Názory na to, o kolik se konečné ceny v obchodech zvednou, se ale různí. Část zvýšení sazby mohou obchodníci utlumit na úkor svých marží.

Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky ale určitě dojde k poklesu spotřeby potravin, což výběr DPH z jejich prodeje ve skutečnosti nezvýší.

Vzhledem ke zdražení u vody a tepla ale ve skutečnosti vzrostou i ceny potravin, které zůstanou ve výjimkách.

Co zůstane v sazbě 10 %
chléb
mléko bez ostatních mléčných výrobků
brambory
syrová a nezpracovaná zelenina
nezpracované ryby
dětská mléčná výživa
potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy (bezlepková dieta)

Léky a zdravotnické pomůcky

Pacienti na doplatcích za léky zaplatí více 700 miliónů korun a zdravotní pojišťovny 3,3 miliardy korun.

„Stát si bude brát dvakrát tolik, než kolik činí běžná marže lékáren. Ceny tedy kvůli DPH vzrostou,“ uvedl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Teplo

Lidé musí počítat, že se jim účty za teplo zvednou minimálně o deset procent. Teplárny jasně deklarovaly, že vyšší sazbu DPH zaplatí odběratelé.

Vodné a stočné

Na sjednocení DPH lidé doplatí i v této oblasti. „Investovali jsme do projektu, který řeší odvádění odpadních vod a úpravu pitné vody, na který jsme čerpali peníze i z Evropské unie. Jednou z podmínek ale je, že vodné a stočné nezdraží víc než o tři procenta. Pokud nám nepovolí zdražit, dostaneme se do ztráty,“ prohlásil předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Hodonín Petr Čejka.

Nové byty

Nové byty kvůli vyšší DPH zdraží o statisíce, hlásí developeři. Za průměrný nový byt v Praze nyní lidé zaplatí desetiprocentní sazbu DPH ve výši kolem 360 000 korun, u zvýšení DPH to bude 720 000 korun.

„Během posledních dvou let byly vlivem ekonomické krize marže stavebních a developerských firem stlačeny na minimum. Dnes většina z nich funguje na hranici vlastní ziskovosti. Zvýšení spodní sazby DPH o 10 procentních bodů se tak plnou měrou promítne do cen nových bytů,“ řekl šéf Ekospol Evžen Korec.

Nealkoholické nápoje

Zdražení se promítne hlavně v obchodech, restaurace si to budou kompenzovat jinak.

Hromadná doprava

Zdraží i provozovatelé autobusové přepravy. Tvrdí, že už nemají prostor zvýšení DPH kompenzovat ve svých maržích.

„Je to zločin proti obyčejným lidem, kteří za potraviny a hromadnou dopravu utratí velkou část platu. V cenách není prostor pro vykompenzování takového zvýšení - všichni nepochybně zdraží,“ zdůraznil majitel společnosti Student Agency Radim Jančura.

Dětské plenky, autosedačky

Dětské plenky zdraží DPH zhruba o 40 korun na balení. Prodejci potvrzují, že nemají jinou možnost to vynahradit zákazníkům.

Noviny, časopisy, knihy

Předchozí zvýšení DPH nakladatelé a vydavatelé částečně vyrovnávali snížením marží. U dalšího prudkého růstu rovnou o 10 procent to podle Unie vydavatelů je prakticky nemožné. Knižní nakladatelé krok vlády považují za poškozování trhu.

Ubytování

Jedním slovem: pohroma. Tak reagují hoteliéři a majitelé penziónů na rozhodnutí vlády skokově zvýšit DPH. „Může to být i likvidační a určitě to pro mnohé bude znamenat, že ztratí schopnost investic,“ uvedl sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Vstupné do kin a divadel

Vstupné zdraží na kulturní a sportovní akce, do muzeí i zoologických zahrad.

Pohřebnictví

Pohřeb už dnes stojí běžně 20 - 30 tisíc korun. „Odhaduji, že cenový nárůst bude činit až 15 procent,“ řekl tajemník Sdružení pohřebnictví v České republice Josef Hájek.

Další zdražení

Vitamíny, jízdné na lyžařských vlecích a lanovkách, posilovny, lázně a sauny, úklidové služby, domácí péče, sběr komunálního odpadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám