Hlavní obsah

Kalousek a ČNB změří finanční negramotnost Čechů

Právo, Jindřich Ginter

Kalouskovo ministerstvo financí a Česká národní banka (ČNB) chtějí zatočit s finanční negramotností Čechů, která podle ČNB a ministerstva mnohé lidi dostala do dluhové pasti. Stát se proto rozhodl změřit míru tzv. finanční gramotnosti řadových občanů. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Výsledky měření budou zveřejněny v listopadu. Národní strategii finančního vzdělávání schválila vláda v květnu letošního roku.

„Celosvětová finanční krize potvrdila, kam až může dojít nedokonalá znalost produktů v dnes již prakticky zcela virtuálním světě financí. Nekalé praktiky nestačí zakazovat a pokutovat, ale je třeba naučit lidi, jak se bránit,“ zdůraznila členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Je důležité zvýšit informovanost občanů.
Miroslav Kalousek, ministr financí

„Finanční vzdělávání považuji za důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu. Abychom naše úsilí zaměřili tím správným směrem, musí být jedním z prvních kroků státu zjištění oblastí, kde je důležité zvýšit informovanost veřejnosti,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Už v roce 2008, kdy byla ČNB pověřena dohledem v oblasti ochrany spotřebitele, zaslala zdarma základním školám a víceletým gymnáziím čtyři tisíce výtisků manuálu „Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia“.

Od října 2008 do konce roku 2009 se v jednotlivých krajích ČR uskutečnilo přes třicet seminářů k výuce finanční gramotnosti za účasti 730 pedagogů.

Vstupní měření

Měření finanční gramotnosti dospělých je vstupním měřením, které se bude v následujících letech opakovat. Znalost výchozí situace ve finanční gramotnosti a následná kontrolní měření umožní vyhodnotit účinnost jednotlivých projektů finančního vzdělávání a jejich korekce v zájmu co největšího dopadu.

Měření je doporučováno i Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD).

Reklama

Související články

Lidé často řeší své dluhy příliš pozdě

Tisíce zadlužených rodin začíná své dluhy často řešit příliš pozdě, v době, kdy už nejde jejich nesplácené půjčky od více finančních institucí spojit...

Exekuci na plat spustí také zapomenuté pokuty

K tomu, aby člověku přišla nekompromisní exekuce na plat za dlužnou částku ve výši desítek tisíc korun stačí i několik starých zapomenutých pokut od revizorů...

Výběr článků

Načítám