Hlavní obsah

Potřebné věci pro děti jsou v českých obchodech předražené

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejná věc, stejný výrobce, ale v našich kamenných obchodech až o polovinu draží než v okolních zemích a na internetu. Taková je podle zjištění Práva praxe u věcí, bez nichž se neobejdete při péči o malé dítě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tisíce korun ročně mohou rodiny ušetřit u nákupů pro malé děti, jako jsou volně prodejné léky, kojenecké mléko, výživy, pleny a oblečení, aniž by sahali po horší kvalitě, končící trvanlivosti nebo použitém zboží.

Jak zjistilo Právo, rodičům se vyplatí internetové on-line aukce a mini bazary specializované na děti, kde se nabízejí rovněž i nové věci – anebo velké nákupy například na Slovensku, v Polsku a Německu. V tamních obchodech bývají třeba výživa pro kojence, sušené mléko a volně prodejné léky, značkové oblečení a výbava pro kojence až o dvě třetiny levnější.

Ty samé kapky za 600 nebo 350 korun

„Mám několikatýdenní dvojčátka, která trpí kolikami. Zkoušeli jsme lék, který stojí v našich lékárnách zhruba 90 korun, ale nezabral. Lékařka nám tedy poradila jisté speciální probiotické kapky, jenže stojí přes šest set korun. Pak jsem zjistila, že na Slovensku nebo po internetu je můžu mít za polovic,“ konstatuje maminka Radka z pražských Košíř.

Kapky se na internetu nabízejí za 349 Kč plus doprava. „Objednala jsem si několik balení, abych neplatila zbytečně několikrát za dopravu, která přišla na 119 Kč a kapky dorazily druhý den domů,“ dodává spokojeně paní Radka.

Na Slovensku se dají pořídit přímo v lékárně za zhruba dvě stě korun. Podobně stojí i v sousedním Polsku.

Jak jsem se přesvědčila, nemusíte ani nikam jezdit a dají se výrazně levněji než v tuzemských lékárnách sehnat i na známém internetovém serveru pro maminky. Tam vás kapky, které prodávající koupil v polské lékárně, vyjdou včetně dopravy už jen na 314 korun.

Stejné mléko, jiný název a velký rozdíl v ceně

Podobně je tomu i u kojeneckého mléka. Záleží na tom, kolik toho dítě vypije, ale jen za kojenecké mléko můžete běžně dát i tisíc korun měsíčně. Jedna krabice u jedné z u nás nejzavedenějších značek stojí zhruba 330 korun. Ovšem o čtvrtinu méně za kojenecké mléko od stejného výrobce zaplatíte v Polsku. Jen velmi mírně se liší názvy obchodních značek, které znějí velmi podobně. Jinak není zjevně rozdíl žádný – jen v ceně.

„Každá země Unie má v detailech různé požadavky. Nicméně to bývají, pokud vůbec, jen minimální rozdíly ve složení. Všechna kojenecká mléka musí splňovat normy EU,“ tvrdí poradkyně na výživu, která daného výrobce zastupuje.

Už na našich internetových bazarech koupíte tuto stejnou krabici s kojeneckým mlékem za 250 Kč plus doprava. Přitom datum spotřeby prošlé není, ani krabice nejsou nijak poškozené.

Levnější oblečení

Za nákupy levnějšího dětského oblečení a jednorázových plen můžete zase vyrazit do Německa či Velké Británie. A cestovat můžete opět i jen virtuálně. Nové oblečení pro děti jisté britské značky, která je u nás velmi populární, lze na internetovém bazaru pro maminky koupit až o několik set korun levněji, než když si pro ně půjdete do obchodu zastupujícího danou značku v Česku. Bunda na dvouletého kluka ve značkovém kamenném obchodě přijde i o čtyři sta korun dráž.

Zkušenosti maminek

„Byla jsem služebně v Británii a nakoupila si lahvičky, dudlíky a další věci s tím, že zbytek si dokoupím v Praze, když tam ty samé značky mají také zastoupení. Šokovalo mne, že cena za stejné výrobky je u nás i o třetinu vyšší,“ konstatuje maminka několikaměsíční Lucinky z Ústí nad Labem.

„Celou výbavu pro miminko jsem pořídila v Německu. Přestože v té době nebyly zrovna žádné výprodeje a já jsem kromě oblečení kupovala i ostatní věci potřebné pro péči o miminko, vyšlo mě to výrazně levněji než při nákupech v Česku,“ potvrzuje ředitelka konzultační firmy a maminka dvouletého Jáchyma z Prahy. Nákupem v německých obchodech můžete ušetřit za dětské výživy v bio kvalitě nebo jednorázové pleny.

Anketa

Je v českých obchodech důležité zboží předražené?
Ano
97,5 %
Ne
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16500 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám