Hlavní obsah

Česko čeká arbitráž kvůli privatizaci Škodaexportu

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku čeká podle zjištění Práva mezinárodní arbitráž kvůli problematické privatizaci strojírenské společnosti Škodaexport. Žalobu na Česko podala britská společnost WNC Factoring Limited (WNC), která prostřednictvím dalších firem koupila od státu stoprocentní balík akcií Škodaexportu (později ČKD Export, nyní PA Export) v roce 2008 za 210 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rok po privatizaci skončila společnost PA Export v úpadku a následně i v konkurzu. WNC podle informací Práva obviňuje Česko z toho, že zatajením důležitých informací o údajně nepříznivé finanční situaci Škodaexportu a dalšími kroky zmařilo její investici.

Zatím není jasné, jaké odškodné bude WNC po Česku požadovat. Podle důvěryhodného zdroje Práva by se suma mohla pohybovat v řádech desítek miliónů amerických dolarů, tedy nejméně stovek miliónů korun.

Zahájení arbitráže redakci potvrdil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. „Mohu potvrdit, že ministerstvo financí obdrželo oznámení o sporu podané společností WNC Factoring Ltd. proti České republice, a to na základě rozhodčích pravidel UNCITRAL (Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo, pozn. red.),“ sdělil.

Na dotazy Práva, které se týkaly důvodů podání žaloby na Česko, stanoviska ministerstva financí nebo jeho dalších kroků, ale odpovědět odmítl.

„Vzhledem k povinnosti mlčenlivosti v rámci rozhodčího řízení bohužel ministerstvo financí nemůže v této chvíli žádné další informace zveřejnit,“ uvedl Ležatka.

Společnost Škodaexport byla založena v 60. letech a byla výhradním vývozcem českého strojírenství a velkých investičních celků. Po roce 1990 přešla firma do soukromých rukou, později se ale dostala do finančních problémů a na přelomu let 2002 a 2003 ji převzal stát.

Elektrárny v Pákistánu

Ve výběrovém řízení na prodej Škodaexportu zvítězila v prosinci 2007 firma ČEX (později Fite Export, nyní BA MU Export). Z listin založených v obchodním rejstříku vyplývá, že ji v té době přes další firmy ze skupiny ČKD ovládala společnost Fite-DV Koncern.

Ta do prosince 2007 patřila českému miliardáři Petru Speychalovi, následným vlastníkem se stala britská společnost WNC. Později firma ČEX přešla přímo pod WNC.

Byť není jasné, o jaké argumenty WNC svou žalobu na český stát opírá, podle informací Práva by mělo jít o námitky podobné těm, které zazněly již v minulosti.

Miliardové projekty

V době kolem zahájení insolvenčního řízení skupina ČKD oznámila, že chce odstoupit od kupní smlouvy, a vyzvala ministerstvo financí, aby si vzalo akcie Škodaexportu zpět. Jako důvod uváděla, že ministerstvo zájemce o Škodaexport neinformovalo o nedobrém hospodaření firmy a o problémech spjatých s významnými kontrakty.

Šlo především o miliardové projekty výstavby elektráren v Pákistánu, jejichž generálním dodavatelem byl právě Škodaexport. Podle dřívějšího vyjádření vedení PA Export byly projekty ztrátové. Ministerstvo financí tehdy kritiku odmítlo s tím, že zájemci měli k dispozici všechny důležité informace o hospodaření i obchodních aktivitách Škodaexportu.

Vedení PA Export také v roce 2009 tvrdilo, že se některé banky snažily přimět firmu, aby pákistánské projekty převedla na jinou společnost, a že státní Česká exportní banka (ČEB) odmítla financovat její obchodní aktivity.

O firmu se v té době zajímala i policie, která na čas nechala zablokovat peníze na účtech společnosti u několika bank. Podle tehdejšího vyjádření vedení PA Export za tím stály podněty některých finančních ústavů, mimo jiné i ČEB.

Reklama

Výběr článků

Načítám