Hlavní obsah

Růst cen zrychlil, brambory jsou skoro dvakrát dražší než loni

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst cen v květnu zrychlil na 2,9 procenta z dubnových 2,8 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Největší vliv mělo podle statistiků zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Analytici přitom naopak čekali pokles inflace.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Z potravin oproti loňskému květnu výrazně zdražily brambory - o 88,4 procenta, rostly i ceny zeleniny, masa a sýrů. Pivo meziročně zdražilo o 7,2 procenta. Naopak ovoce zlevnilo o 7,5 procenta a cukr o 23,8 procenta.

Dál rostly i ceny bydlení - nájemného o 3,3 procenta, plynu o 3,6 procenta a elektřiny dokonce o 12,5 procenta. Pohonné hmoty zdražily o tři procenta. Mírně zlevnilo oblečení a obuv a také ceny telekomunikačních služeb.

Pro srovnání, průměrná inflace v zemích EU byla podle posledních údajů za duben 1,9 procenta.

„Pro ČNB je současná dynamika inflace relativně příznivá, protože nepřekročila tříprocentní toleranční pásmo a zároveň by se měla postupně dostávat zpět k dvouprocentnímu cíli. Ačkoli model ČNB může vyhodnotit potřebu dalšího zvyšování sazeb díky skutečnosti, že koruna je a bude ve srovnání s předpokladem ČNB slabší, v současném nejistém globálním prostředí bude bankovní rada dle našeho názoru preferovat sazby neměnit,” komentoval ekonom ING Jakub Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám