Hlavní obsah

Banky: Česko zpomalí růst, chybějí kvalifikovaní zaměstnanci

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika letos zpomalí svůj meziroční růst na nepříliš slavných 2,4 procenta. Před poslední krizí přitom rostla až o šest procent. Brzdou je mimo jiné nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Uvedla to ve čtvrtek ve své prognóze Česká bankovní asociace (ČBA).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

Aktuální situace na českém trhu práce podle bankéřů začíná připomínat období před deseti lety. Počet registrovaných nezaměstnaných klesá a přibližuje se 440 tisícům, naopak počet volných pracovních míst se zvyšuje a dosahuje již téměř 120 tisíc.

„Strukturální nesoulad na trhu pracovní síly je ještě intenzivnější než před deseti lety a představuje bariéru dynamičtějšího rozvoje a vyššího potenciálu české ekonomiky,“ uvedla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

„Průměrná míra nezaměstnanosti by měla klesnout na 5,6 procenta, růst průměrné nominální mzdy zrychlí na čtyři. Inflace v letošním roce nepřekročí v průměru jedno procento,“ konstatuje ve výhledu ČBA.

Větší zdražování až v příštím roce

„Poptávka domácností bude podpořena nízkou nezaměstnaností, zrychlující se dynamikou mezd, stále nízkou inflací a vysokou spotřebitelskou důvěrou,“ shrnul hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Nezaměstnanost klesne z průměrných 6,5 procenta v loňském roce na 5,6 procenta. Růst průměrné nominální mzdy se zrychlí na čtyři procenta, reálné mzdy na tři, soudí ČBA.

K růstu některých cen i celkové míry inflace dojde podle Zamrazilové až v příštím roce. Má se to týkat například pohonných hmot, protože očekává citelný růst ceny ropy. Dále se podle ní dá očekávat zvýšení cen u oblečení a obuvi. „Obchodníci tím spotřebitele otestují,“ dodala.

Výhled České bankovní asociace
Ukazatel/rok20162017
Růst reálného HDP (%)2,42,8
Podíl nezaměstnaných (%)5,65,5
Průměrná nominální mzda (%)4,03,9
Průměrná míra inflace (%)0,71,8
Růst investic (%)1,53,0
Cena ropy Brent (USD/barel)3950
Zdroj: Prognóza ČBA

Náklady na bydlení a energie by sice podle jejího soudu měly klesnout, zato očekává růst cen nových bytů především v Praze a ve Středočeském kraji. Ceny nemovitostí se však do inflačního indexu nezapočítávají.

Ekonomové ale před příliš rychlým růstem cen realit varují i s ohledem na to, že především v západní Evropě začíná být trh s byty již nasycen, což může vést naopak k pádu cen.

U nás to zatím nehrozí. Levné hypotéky přispívají v Česku naopak k tomu, že mnozí lidé si pořizují ještě druhý byt za účelem pronájmu, což poptávku, a tím i ceny, hlavně ve velkých městech zvyšuje.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

„Předpokládáme, že příští rok spotřeba domácností poroste tempem 2,6 procenta, tedy o něco pomaleji než v roce 2016, zejména v důsledku vyššího růstu cen. Fiskální politika by měla podporovat ekonomiku neměnnou dynamikou,“ dodal hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám