Hlavní obsah

Celníci zadrželi tunu listů rostliny neem. Slouží prý k modlení

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s celníky nevpustila na český trh zásilku celkem 984 kilogramů listů z rostliny neem (známé také jako nimba nebo zederach indický), která je na seznamu rostlin zakázaných k výrobě potravin. V celním prohlášení totiž dovozce uvedl, že jde o listy určené k jídlu, jinde tvrdí, že jde o „listy používané k modlení”.

Foto: Celní úřad Praha Ruzyně

Zederah indický je na seznamu rostlin zakázaných k výrobě potravin

Článek

Celníci na Letišti Václava Havla v Praze minulý týden narazili na zásilku čerstvých potravin deklarovaných jako listy stromů používaných k modlitebním účelům původem z Kanady.

Při kontrole zjistili, že zásilka obsahuje 159 papírových kartónů, ve kterých jsou volně poskládány čerstvé listy stromů o celkové hmotnosti 984 kg. Pozornost upoutala i skutečnost, že v celním prohlášení bylo uvedeno "listy čerstvé stromů/rostlin používané k lidskému požívání, neem list", zatímco ve sdělení pro celní úřad bylo deklarováno "Listy - údajně používané k modlení".

Proto celníci kontaktovali pracovníky SZPI, zda listy stromů nepodléhají zákazům a omezením. Ukázalo se, že tomu tak je. Pravidlům neodpovídá údaj na celním prohlášení, že jde o listy k požívání.

Zásilku zlikvidují

„Rostlina neem je uvedena v seznamu rostlin zakázaných při výrobě potravin ve vyhlášce č. 225/2008 Sb., a tuto rostlinu proto není možné vpustit do oběhu jako potravinu,” řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Listy rostliny neem využívá tradiční indická přírodní medicína například jako údajné antibiotikum. Vyrábí se z ní také olej. Nejúčinnější je extrakt z listů, který prý slouží k očistě těla a pomáhá při nejrůznějších nemocech.

Na seznamu rostlin zakázaných při výrobě potravin ve zmíněné vyhlášce jsou desítky bylin, mezi jinými třeba rulík nebo durman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám