Hlavní obsah

Průzkum: Část hospod po zavedení elektronických tržeb zdraží nebo zavře

Novinky, Tomáš Volf

Kvůli evidenci elektronických tržeb (EET) chystané na konec roku budou muset některé hospody zdražit, ubudou jim zákazníci a některé podniky to nepřežijí. Počítá s tím víc než pětina štamgastů, vyplývá z průzkumu společnosti Septim.cz. Že po zavedení EET skončí až 15 procent hospod odhaduje i Asociace hotelů a restaurací (AHSR).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci v průzkumu nejčastěji zmiňují obavy ze zavření svých malých oblíbených restaurací a hospůdek (22 procent) a zdražení cen poledních menu (16 procent). Další se bojí, že to povede ke zpomalení obsluhy.

Lidé vycházejí z toho, že některé třeba menší venkovské hospůdky, které dosud žádné účtenky nedávaly, nevykazovaly tržby úplně na sto procent a mohly tak držet o něco nižší ceny.

Průzkum dělal letos v březnu provozovatel pokladních systémů Septim.cz, odpovídalo v něm 525 respondentů z celé ČR.

V restauracích už od prosince

„Očekáváme, že v souvislosti se zavedením EET dojde ke konsolidaci trhu, která s sebou přinese jednak upevnění pozic silných podniků, ale také zánik některých slabších,“ řekl Zbyněk Švec ze Septim.cz.

Dotazovaní na druhou stranu jako pozitivní dopad uvádějí lepší přehled zákazníka o útratě, což očekává po zavedení EET více než čtvrtina z nich. Dvanáct procent tázaných si pak myslí, že se zvedne úroveň restaurací, protože v důsledku EET ty horší zaniknou.

Zákon o elektronických tržbách na konci března po schválení poslanci a senátory podepsal i prezident Miloš Zeman. Podle ministerstva financí se bude jako první vztahovat na restaurace a hotely už od letošního prosince.

Jaké dopady bude mít zavedení elektronické evidence tržeb
Podíl souhlasných odpovědí (v %)
Hosté budou mít díky novým účtenkám lepší přehled o útratě26,5
Zavřou se jejich malé oblíbené restaurace nebo hospůdky21,7
Zdraží se ceny poledních menu15,6
Kvůli zdražení jídel začnou lidé chodit do levnějších restaurací13,1
Kvůli zdražení nápojů v restauracích si je lidé začnou kupovat v obchodech a konzumovat doma13,1
Budou muset déle čekat na účet za útratu13,1
Zvedne se úroveň restaurací, protože zaniknou ty horší12,4
Kvůli zdražení jídel přestanou lidé chodit do restaurací9,3
Bude jednodušší zneužít data (o tom co, kdy a kde kupuji)9,1
Bude mít jiný dopad1,9
Vůbec netuším14,9
Nebude mít žádný dopad13,1
Zdroj: průzkum Septim.cz

„Samozřejmě pokud někdo tržby ne docela přiznával a promítal to do nižších cen, bude muset ceny upravit. Považujeme za pravděpodobné, že kolem 10 až 15 procent podniků ukončí provoz a místo nich třeba nastoupí někdo jiný,“ řekl Novinkám prezident Asociace hotelů a restaurací (AHSR) Václav Stárek.

„Žádný obor by neměl být postaven na šedé ekonomice. Daně má platit každý, kdo tak nečinil, má problém, měl ho předtím a bude ho mít i teď. Na druhou stranu se od roku 2005 stále zvyšovaly daně, odvody na zaměstnance máme největší v EU, požadavky na různé kontroly provoz také prodražují, takže to není k životu,“ dodává.

Pohostinství jako obor se podle něj zmítá na hraně ziskovosti a některé podniky zavírají už teď. Na venkově hospodám konkurují například státem dotované školní jídelny, které současně podnikají jako restaurace. Zákazníky z hospod odvádějí i různé soukromé akce třeba v sokolovnách nebo požárních zbrojnicích.

Ještě větší ranou zákaz kouření

Šéf ASHR nicméně zdůrazňuje, že asociace zavádění EET od začátku podporovala s tím, že ho spojila s nutností udělat změnu v sazbách DPH. K tomu došlo. DPH u jídla a nealkoholických nápojů se sníží z 21 procent na 15 procent. I když ASHR prosazovala snížení na deset procent, považuje úpravu DPH za alespoň určitou kompenzaci a podporu hospodských. Vylučuje ale, že by díky snížení DPH dokázali srazit ceny ještě níž.

O návrhu ministra financí Babiše snížit DPH na točené pivo na deset procent Stárek řekl, že „by to restaurace nezachránilo“.

Podle něj venkovským hospodám ještě víc než EET uškodí plošný zákaz kouření. „Když tam místní chodí koukat na televizi a často si i zapálit, tak pochybuju, že si přes zimu budou chodit sednout někam ven,“ dodal.

Reklama

Související články

Opozice podala kvůli EET ústavní stížnost

Opoziční strany ODS a TOP 09 podaly v úterý k Ústavnímu soudu stížnost proti sněmovní schůzi, na níž vláda prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb....

Výběr článků

Načítám