Hlavní obsah

O převzetí londýnské burzy mají zájem Němci i Američané

Společnost Intercontinental Exchange (ICE), která je majitelem newyorské akciové burzy NYSE, uvažuje o nabídce na převzetí Londýnské akciové burzy (LSE). Ta už přitom jedná o spojení s německým burzovním operátorem Deutsche Börse, případná nabídka ze strany ICE by tak mohla rozpoutat bitvu o její převzetí. Cena akcií LSE se v úterý vyšplhala na nový rekord.

Foto: Toby Melville, Reuters

Londýnská burza

Článek

ICE musí v rámci britských pravidel případnou nabídku na převzetí LSE předložit nejpozději 29. března. ICE v této souvislosti uvedla, že o této záležitosti zatím s vedením LSE nejednala.

LSE a Deutsche Börse minulý týden oznámily, že jednají o fúzi, která by se uskutečnila formou výměny akcií. Vznikla by tak nová společnost, v níž by současní akcionáři Deutsche Börse vlastnili 54,4 procenta, zatímco akcionáři LSE by měli zbývajících 45,6 procenta.

Deutsche Börse v úterý podle agentury Reuters uvedla, že prohlášení ICE o možné konkurenční nabídce na LSE zaznamenala. Naznačila však, že plán na své spojení s LSE nehodlá měnit. Deutsche Börse o převzetí LSE usilovala již dříve, poslední pokus vzdala v roce 2005 kvůli tlaku ze strany svých akcionářů, kteří se báli příliš vysokých nákladů na převzetí.

Tržní hodnota LSE podle pondělní závěrečné ceny jejích akcií na burze dosahovala zhruba 13 miliard dolarů (323 miliard Kč). Po úterním prohlášení společnosti ICE se cena akcií LSE zvýšila skoro o devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám