Hlavní obsah

Zubní pasty, šampony i krémy. Sdružení poukazuje na možná rizika kosmetiky

Paříž

Některé krémy, šampony, přípravky po holení a zubní pasty od kosmetických firem jako je L'Oréal či Procter & Gamble mohou obsahovat potenciálně škodlivé látky. Vyplývá to ze studie francouzského sdružení spotřebitelů UFC-Que Choisir.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Sdružení v pondělí zveřejnilo seznam 185 produktů obsahujících látky, které sice nejsou nelegální, ale mohou způsobovat alergie, podráždění nebo poruchy funkce žláz. (seznam ve francouzštině najdete zde)

"Vzhledem k tomu, že vyhovující evropská regulace chybí, chceme zvýšit tlak na výrobce prostřednictvím nákupních zvyklostí spotřebitelů," uvedl podle agentury Reuters Olivier Andrault, který měl studii na starosti.

Studie poukázala mimo jiné na osm značek dětských ubrousků obsahujících fenoxyethanol, což je sloučenina, která by podle sdružení mohla být jedovatá pro krev a játra.

Sdružení výrobců kosmetiky (FEBEA) uvedlo, že produkty péče o krásu a hygienické přípravky na francouzském trhu jsou bezpečné a splňují evropská nařízení.

Společnost L'Oréal uvedla, že všechny její výrobky se pečlivě vyhodnocují, než mohou vstoupit na trh, a jsou vždy zcela v souladu s platnými regulemi.

Společnost Procter & Gamble se ke studii zatím nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám