Hlavní obsah

Velká čínská investice na Teplicku nevyšla, výrobce konzerv krachuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Shanghai Maling, která v Hrobčicích na Teplicku vyrábí masové konzervy, je v úpadku. Insolvenční návrh podala loni firma Grimpaner kvůli stomiliónovému dluhu a přihlásila se k němu i sama Shanghai Maling. Ta výrobu na Teplicku zahájila na jaře 2008. Do závodu investovala více než 430 miliónů korun, v té době šlo o největší čínskou investici v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úpadek začátkem února vyhlásil Městský soud v Praze, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku.

V továrně, kde se vyrábí čínský lančmít nebo vepřové ve vlastní šťávě, mělo postupně najít práci 150 zaměstnanců. Dosud jich zde pracovala necelá padesátka.

Podle nedávného přehledu o čínských investicích v Česku, které pomohla zprostředkovat agentura CzechInvest, šlo mezi nimi o jedinou investici do potravinářského průmyslu. Další firmy z Číny se zaměřují spíš na výrobu autodílů či elektroniky. [celá zpráva]

Schůze věřitelů v dubnu

Soud nařídil přezkumné jednání a svolal schůzi věřitelů na 25. dubna. Na tomto jednání by se mělo rozhodnout o způsobu řešení úpadku. Shanghai Maling uvedla, že možná požádá o povolení reorganizace. Podle insolvenčního správce to musí učinit deset dní před schůzí věřitelů.

Konzervárnu navrhla poslat do insolvence společnost Grimpaner, která jí dodávala suroviny pro výrobu. Grimpaner přihlásil nesplacené pohledávky za více než 19 miliónů korun, kromě toho uvedl i nesplacenou půjčku ve výši téměř 74 miliónů korun. Shanghai Maling návrh nerozporovala, čímž se sama přihlásila k návrhu. Konzervárna dluží peníze také znojemské firmě Ardagh Metal Packaging za dodané konzervy s víčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám