Hlavní obsah

Těžba ropy klesne, doufají všichni

Právo, Michal Mocek
Rusko

Ve stínu boje o podíly na ropném trhu si hlavní producenti začínají vyměňovat politické signály, jak skoncovat s vyhrocenou situací, která nevyhovuje žádnému z nich. Kopance všech proti všem srážejí totiž ceny ropy na nebývale nízkou úroveň pod třicet dolarů za barel.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Dělník kontroluje v noci ropovod firmy Lukoil u západosibiřského města Kogalym.

Článek

Vývoj nejhůř dopadá na Rusko, jež je kvůli sankcím odříznuto od zdrojů financování potřebných k udržení aspoň nynější úrovně těžby. Vagit Alekperov, šéf Lukoilu, největší soukromé ropné společnosti Ruska, za této situace odhadl, že ruská těžba by se mohla brzy snížit o dvě až tři procenta – o 200 až 300 tisíc barelů denně.

Výrok zazněl jen pár týdnů poté, co svůj postoj nastínila Saúdská Arábie, klíčový hráč na trhu s ropou. Sdružení zemí vyvážejících ropu ( OPEC) provádělo v minulosti pod její taktovkou zásahy do výše své těžby, jakmile cena suroviny příliš klesla. Předloni však od toho Saúdové upustili.

Nyní Saúdové dali najevo, že OPEC neschválí žádná omezení těžby, pokud na totéž nepřistoupí i producentské země, které nejsou členy. „Nestáhneme svou těžbu, abychom vyklidili místo pro jiné. Saúdská Arábie nepřijme sama od sebe roli vyvažovače strukturální nerovnováhy,“ potvrdil postoj Rijádu na fóru v Davosu Chálid al-Falih, šéf největší saúdské ropné společnosti Aramco.

Kdo má klíče k rovnováze?

Pozornost se tak znovu upřela na Rusko, o jehož potížích se obecně ví. Hlavní ropná pole na západní Sibiři jsou ještě ze sovětské éry a vyčerpávají se tempem 8 až 11 procent ročně. Pro srovnání: ve světě je nutné nahrazovat kvůli vyčerpávání ložisek asi pět procent produkce.

Tváří v tvář tomuto hubnutí ložisek řekl ministr financí Maxim Oreškin agentuře TASS, že prudký pokles cen ropy může vést „v příštích měsících k tvrdým a rychlým uzavírkám“.

Jeho kolega Alexandr Novak, jenž je ve vládě zodpovědný za energetiku, ale poukázal na dalšího ze tří hlavních producentů ropy – na USA. Ruské omezení těžby by podle něj nic nepřineslo, protože nyní rovnováha na trhu závisí na ropě z břidlic, jež tvoří stále větší díl americké těžby.

Podle Kirila Dmitrijeva, šéfa ruského suverénního fondu, je ve hře mnoho konfliktních zájmů. Jedni chtějí „potrestat“ Rusko, druzí zase americké břidlicové těžaře. A třetí se snaží nízkou cenou omezit přístup na lukrativní energetický trh a oslabit nováčky, zejména producenty obnovitelných energií. „Dohoda je možná, ale ve vhodný čas,“ shrnul Dmitrijev.

Americké kolísání

Faktem ale je, že těžba letos asi klesne. V USA začal tento proces už loni, kdy se těžba vrátila na úroveň před propadem cen. Z břidlic a z klasických vrtů se v prosinci těžilo 9,2 miliónu barelů ropy denně, o půl miliónu méně než na jaře, kdy těžba v USA vrcholila.

Těžaři, kteří závisí na půjčkách, se v té době snažili čelit propadu cen zvýšením produkce. Podle americké Správy pro energetické informace (EIA) je dosavadní pokles jen počátkem. Během roku by se prý mohla americká těžba snížit ještě o dalších 700 tisíc barelů.

Úřad očekává, že jen v únoru poklesne těžba z břidlic o 123 tisíc barelů. Podle výzkumné agentury Genscape Inc. by pokles denní těžby mohl letos činit až milión barelů. Proti loňsku se tak situace výrazně mění. V boji o přežití uzavírali těžaři břidlicové ropy méně výnosné a nákladné vrty, o to více však stupňovali těžbu tam, kde byla pro ně levná.

Počet fungujících vrtů tedy klesal, zatímco těžba rostla. To však už neplatí, břidlicové vrty se vyčerpávají rychle a nejen ruští, ale už i američtí těžaři mají problém s investicemi. Ne že by nebyly, ale už se tak nehrnou do odvětví, které nyní slibuje málo zisků, ale zato víc rizik.

Předvádění svalů a nový hráč na scéně

Soupeřící producenti čekají, až jejich soupeři couvnou. A mezitím předvádějí svaly. „Dokážeme vzít cokoli, co nám trh nabídne. Pokud ceny zůstanou nízké, budeme schopni vydržet dlouho. Máme nejnižší výrobní ceny na planetě,“ kasá se šéf Aramca.

Daniel Yergin ze sdružení IHS Cambridge Energy Research Associates zase vyzvedává výhody těžařů břidličné ropy: „K zahájení hlubokovodních projektů je třeba deset miliard dolarů a pět až deset let. U těžby z břidlic stačí deset miliónů a dvacet dní,“ sdělil fóru v Davosu. Jiní se však už jen modlí, aby nízké ceny skončily.

„Nečlenové a členové OPEC potřebují spolu mluvit. Potřebujeme více úsilí na jednání s Rusy,“ apeloval nigerský ministr energetiky a šéf OPEC Ibe Kačikwu. Irák naříká, že s nynější cenou má problémy zadržet Islámský stát. Menší nečlenové OPEC jako Ázerbájdžán naznačují, že jsou připraveni přistoupit na dohodnuté omezení těžby.

Trhy a těžaři se zatím zmítají mezi nadějí a skepsí, jak ukázal kolísavý vývoj cen po čtvrtečním oznámení ministra Novaka, že Saúdská Arábie navrhla, aby všechny těžařské země snížily produkci ropy až o pět procent.

Vše je teď v rukou velkých hráčů – nejen Saúdů, ale i USA, Ruska, OPEC. A nově také Íránu, který může jako významný hráč zamíchat kartami. Po zrušení embarga už avizoval, že vstoupí na mezinárodní ropný trh.

Co hraje pro růst ceny a co proti
Pro:Proti:
Poptávka po ropě vzrostla loni o 1,7 miliónu barelůOčekávaný návrat Íránu s jeho velkými zásobami na trhy
Zvýšila se i v Číně, ta ale nakupovala do zásobNejistota v rozvrácené Libyi, jež by jinak mohla zajistit velké dodávky
Nová napětí na Blízkém východě, rizika válekZpomalení čínského ekonomického růstu
Nevyužité těžební kapacity extrémně kleslyVelké zásoby suroviny uskladněné v pozemních úložištích i na lodích
Přitom se čeká, že do roku 2020 poroste spotřeba o sedm miliónů barelů denněKapacita ropných zásobníků v USA se blíží ke své hranici
Plánované investice do výzkumu a nové těžby na léta 2015–20 klesly o 1,8 biliónu dolarůNabídka prodeje ropy nadále přesahuje poptávku o milióny barelů
Kvůli vyčerpávání nynějších vrtů hrozí pokles těžby do roku 2020 až o 13 mil. barelů denně

Reklama

Výběr článků

Načítám