Hlavní obsah

Objevily se nové padělky dálničních známek. Prozradí je opět chyba v textu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celní správa odhalila padělané dálniční známky na rok 2016, varovalo ve čtvrtek ministerstvo dopravy. Podobně jako vloni obsahují falešné známky chybu v textu.

Foto: Celní ředitelství

Podoba dálničních známek pro rok 2016

Článek

„Zabavené falešné dálniční kupóny obsahují chybu v německém textu na zadní straně (slovo fur místo für) a zároveň nemají dostatečné ochranné prvky na přední straně,” řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Pokud občané zjistí, že koupili padělaný dálniční kupón, měli by podle něj upozornit policii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V případě, že má motorista na vozidle namísto originálního dálničního kupónu padělek, dopouští se přestupku a vystavuje se tak riziku uložení pokuty za užívání zpoplatněných pozemních komunikací bez řádně uhrazeného časového poplatku ve výši až 5 000 korun v blokovém řízení nebo až 100 000 korun ve správním řízení,” dodal.

Nové dálniční známky mají oproti kupónům pro rok 2015 výrazně novou grafickou podobu. Roční kupón má nově tvar kruhu červené barvy, měsíční je ve tvaru čtverce modré barvy a desetidenní ve tvaru trojúhelníku žluté barvy.

Foto: ministerstvo dopravy

Srovnání pravé a falešné dálniční známky

„Posíleny byly i ochranné prvky, aby byla výroba padělků co nejvíce znemožněna. I díky tomu byly první padělky dálničních kupónů odhaleny v porovnání s minulým rokem výrazně dříve. Lidé by měli být při nákupu opatrní zejména tehdy, když jsou jim nabízeny kupóny za nižší ceny, protože hrozí riziko, že se nejedná o pravý dálniční kupón,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Dálniční kupóny jsou vybaveny nejen rastry a hologramem, stejně jako v minulém roce, ale také prvky viditelnými pouze speciální laserovou tužkou.

Ceny kupónů pro rok 2016 zůstaly stejné jako loni. Roční kupón pro rok 2016 má platnost od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 a jeho cena je 1 500 korun. Cena měsíčního činí 440 korun a cena desetidenního je 310 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám