Hlavní obsah

Slováci dostanou měsíc před volbami státní příspěvek na plyn

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda začne příští týden rozesílat domácnostem jednorázový státní příspěvek, kterým se bude kompenzovat část výdajů za plyn. Jednotlivé domácnosti dostanou v přepočtu 270 až 4500 korun podle výše spotřeby plynu. Příspěvek se týká 1,4 miliónu domácností, které využívají plyn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Předseda slovenské vlády odmítl případné úvahy o tom, že se jedná o předvolební krok.

„Snížení nákladů domácností na plyn byla součást sociálního balíčku ještě z roku 2014,“ zdůraznil slovenský premiér Robert Fico po středečním jednání vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyplacení státního příspěvku podle něho umožnila dobrá kondice slovenské ekonomiky a dobré hospodaření podniku Slovenský plynárenský průmysl (SPP). „Ukázalo se velmi správné, že po změně vlastníků SPP drží stát v rukou sto procent matky SPP,“ dodal Fico.

Domácnostem bude vráceno šest procent jejich roční platby za plyn. „Domácnosti budou dostávat dopis s poukázkou postupně od příštího týdne. Bude to trvat maximálně dva týdny,“ upřesnil ministr hospodářství Vazil Hudák. Obyvatelé si následně mohou převzít peníze na poštách. Slovenské domácnosti tak budou dostávat peníze měsíc před parlamentními volbami, které se v zemi konají 5. března 2016.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Na příspěvek domácnostem za plyn vynaloží stát celkem 47 miliónů eur (1,2 miliardy Kč). V průběhu dvou let klesly podle Fica náklady domácností na plyn o 14,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám