Hlavní obsah

Sýr akawi, parmezán a těstoviny. V Česku vyráběné potraviny míří do světa

Novinky, tov

České potraviny nejsou jenom tradiční knedlíky a pivo. Dobrý zvuk mají ve světě i výrobky, které si lidé spíše spojí s úplně jinou gastronomií. Úspěch totiž slaví zvláštní sýry i těstoviny, které se vyrábějí právě v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Sýr akawi

Článek

Jihočeská Madeta vyrábí v Plané nad Lužnicí bílý sýr v solném nálevu akawi. Ten vyváží především na Blízký východ.

Svůj název dostal podle města Akko na severu Izraele. Tradice jeho výroby v jižních Čechách sahá až do padesátých let minulého století, kdy s recepturou do tehdejšího Československa doputoval libanonský podnikatel Amis Tabbara.

Arabské státy kvůli klimatickým podmínkám tehdy trpěly nedostatečnou produkcí mléka, proto byly na dovozu závislé. I když se mezitím jejich situace zlepšila a dnes se musí akawi z Česka potýkat s konkurencí především silné egyptské a turecké produkce, díky zavedené tradici se mu daří držet dobyté pozice.

Do Emirátů i Kuvajtu

„Exportujeme cca 1900 tun akawi ročně, a to zejména do Libanonu, Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kuvajtu,“ říká Faktorová. „Z Česka se sýr vozí v solném nálevu a Arabové jej pak odsolují, protože z něj dělají sladké pečivo,“ dodala.

Sýr krájejí na plátky, potřebou ho jahodovým džemem a obalí v krystalovém cukru. Nebo z něj vyrábějí mastné pečivo kenafe. Specifická klientela má i zvláštní požadavky. Zákazníci z Orientu si přejí, aby u sýra byla znát ruční výroba, proto jsou bochníky sýra ručně baleny do plátna. Na sýrech pak zůstanou obtisky tkaniny.

Parmezán z Moravy

Sýry z moravské Litovle také většinou končí na zahraničních stolech. Víc než 90 procent produkce parmezánu Gran Moravia míří z města na řece Moravě do ciziny. Především do Itálie - díky italskému majiteli - ale i třeba do Asie. Letos počítá společnost Orrero s tržbami za dvě miliardy korun. Firma zaměstnává přibližně tři stovky lidí.

Kvůli rostoucí poptávce chce vedení firmy zdvojnásobit produkci italských druhů sýrů. S tím souvisí i velká spotřeba kravského mléka. Zatímco teď se zpracuje denně téměř půl miliónu litrů, za tři roky to má být rovný milión.

Těstoviny z jižních Čech na ruském trhu

Dobrý zvuk mají v Evropě i české těstoviny. Důkazem toho jsou úspěchy největší české těstárenské společnosti Europasta SE z Boršova nad Vltavou. Polovinu akcií v české firmě vlastní španělská a portugalská firma. Společnost je jedním z největších dodavatelů těstovin v regionu střední a východní Evropy. Vyrábí například Zátkovy těstoviny, Rosické těstoviny nebo těstoviny Adriana.

Právě poslední jmenovaná dokáže na trhu prémiových těstovin konkurovat zaběhnutým italským a francouzským značkám.  “Podařilo se nám už proniknout na trhy na Slovensku, v Polsku a Rusku, máme i další plány na expanzi,” uvedl ředitel a spolumajitel společnosti Pavel Hrdina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám