Hlavní obsah

Železnice vypsala miliardový tendr. V Praze vzniknou nové zastávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala veřejnou zakázku na modernizaci železničního spojení mezi pražským hlavním nádražím a pražskou Hostivaří na trati do Benešova a dále na Tábor a České Budějovice. Hodnotu zakázky na rekonstrukci železniční tepny odhadla SŽDC na 3,6 miliardy korun, vyplývá z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Foto: Sudop, SŽDC

Vizualizace nové železniční stanice Eden

Článek

Modernizace železničního spojení od Vinohradských tunelů k Hostivaři navazuje na první projekt, v němž správce infrastruktury modernizuje úsek v Hostivaři včetně výstavby nové staniční budovy. Ta je již téměř dokončena.

„Rádi bychom se stavbou začali příští rok na jaře se zahájením stavební sezóny,“ řekl generální ředitel SŽDC Pavel Surý deníku E15, který na tendr jako první upozornil.

Projekt je součástí modernizace tzv. pražského železničního uzlu, od něhož si správce železnic slibuje odstranění úseků, které už kapacitně neodpovídají potřebám stále rostoucího objemu osobních i nákladních železničních přeprav. Přestavba podle SŽDC zvýší kvalitu a bezpečnost železniční dopravy na trojici tranzitních koridorových tratí, které tvoří páteř tuzemských železničních spojení.

Vzniknou zastávky Eden a Zahradní Město

„Projekt počítá s přeložkou části stávající železniční trati v pražských Strašnicích včetně zrušení zastávky Praha-Strašnice. Nová trasa má vést opuštěnou lokalitou bývalého seřaďovacího nádraží Praha-Vršovice,“ uvedla ve studii modernizace správa železnic. Spolu se zrušením zastávky ve Strašnicích předpokládá SŽDC vybudování nových zastávek Zahradní Město a Eden, které by měly být umístěny blíže sídel a dalších vhodných míst. Zastávka Eden tak bude nedaleko obchodního centra v Edenu, uvedla SŽDC.

Vedle výstavby nové zastávky v Hostivaři projekt počítá i s rekonstrukcí nádraží v pražských Vršovicích. Modernizovat by se na trase mělo i zabezpečovací zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám