Hlavní obsah

Zchudlí čínští investoři? Většinou obyčejní lidé, kteří přišli o celoživotní úspory

– Peking/Šanghaj

Když se v médiích hovoří o investorech, kteří během současného dramatického propadu hodnoty čínských akcií přišli o značné sumy, člověku se vybaví protřelí finančníci v oblecích, kteří sice teď něco tratí, ale i tak jim zůstalo prostředků dost. Realita je ale jiná, své těžce vydřené peníze totiž vložila do akciového trhu spousta obyčejných lidí, kteří teď přišli o všechno.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Lidé, kteří investovali své peníze do čínských akcií, sledují pohyb cen na terminálech v Pekingu.

Článek

Bohaté investory stojí otřesy čínského akciového trhu bezesporu závratné částky. Například nejbohatší Číňan Wang Ťien-lin, předseda představenstva největšího čínského developera a provozovatele multikin Dalian Wanda, přišel podle CNN zatím o 13 miliard dolarů (zhruba 307 miliard korun), přesto zůstává jedním z nejbohatších lidí Asie.

Výsledky rozsáhlého průzkumu domácností v Číně z konce loňského roku ale ukázaly, že dvě třetiny nových investorů na čínském akciovém trhu nedokončily střední školu. "Čínský trh není dospělý. Na tuhle vlnu naskakovali obyčejní Číňané s penězi, které těžce vydřeli. Hlavně se nestrkejte ve frontě na střechu (abyste z ní pak skočili)," napsal jeden uživatel na čínské sociální síti Weibo.

Od června pokles o děsivých 42 procent

Potvrzuje se tak, že právě obyčejní Číňané patří mezi největší oběti propadu na burze, který začal už v červnu. A ten je pro ně skutečně strašlivý. Index šanghajské burzy Shanghai Composite se po pondělním propadu o více než osm procent snížil o dalších sedm procent. Od vrcholu z letošního června je tak vzdálen o propastných 42 procent. Lidé, kteří do čínských akcií investovali své peníze, jsou nyní v šoku. V jejich příspěvcích na sociálních médiích se mísí zoufalství, černý humor i nedůvěra vůči vládě, napsal zpravodajský server CNN.

"Čínský akciový trh se za dva měsíce propadl o 37 procent, vzalo mi to úspory za více než deset let... to je čínská specialita," napsal další uživatel Weibo.

"V předchozí seanci jsem vydělal 200 000 jüanů (735 000 Kč). Protože jsem byl chamtivý, chtěl jsem vydělat víc, jako had, co se snaží pozřít slona. Sledoval jsem, jak moje peníze mizí, všechno, co jsem vydělal, a část počáteční investice. Krvácí mi srdce! Jediné štěstí je, že většinu počátečních prostředků jsem včas dokázal vzít zpět," stojí v dalším příspěvku.

Objevila se i o něco poetičtější přirovnání: "Akciový trh je nyní jako špatný přítel. Pokaždé uvěříte, když slibuje, že už bude hodný, pak vás ale vždycky zklame, když překoná další nový rekord a zraní vás."

Uměle nadopovaný trh nefunguje, viní lidé vládu

Mnoho jiných pak naříkalo nad zásahy vlády, které trhu poskytují umělou oporu. V jádru krize na akciovém trhu totiž stojí investoři, kteří nepřestávají sypat peníze do čínských akcií, i když reálný hospodářský růst a firemní zisky jsou slabé, což by se nestalo, kdyby ceny akcií dokázaly odrážet skutečnou hodnotu firem.

"Jaký velký čínský sen! Bublina na akciovém trhu by měla už jen prasknout," napsal na Weibo jeden z uživatelů této sítě. "Můj otec se minulý měsíc vrátil do Ťiang-jangu, svého rodného města (v centrální provincii S'-čchuan). Příbuzní líčili, že zde hodně podniků v posledních dvou letech skončilo, a dokonce ani velká továrna nedokázala získat dost zakázek, aby mohla dál fungovat. Ve srovnání s rokem 2011, kdy tam byl na návštěvě, je to jako den a noc," uvedl také.

Anketa

Investujete do akcií?
ano
18,2 %
ne
81,8 %
Celkem hlasovalo 578 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám