Hlavní obsah

Propad čínských akcií strhává do propasti americké trhy

New York
Aktualizováno

Americké akciové trhy v úterý oslabily. Mohly za to slabší výsledky hospodaření největší maloobchodní společnosti světa Wal-Mart Stores a propad akcií těžařských firem kvůli obavám o další výkon čínské ekonomiky. Čínské akcie ve středu pokračovaly po úterním propadu v dalším oslabování.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Znepokojení makléři na newyorské burze

Článek

Klíčový šanghajský index v úterý propadl o 6,1 procenta na 3749,12 bodu. Ve středu ráno otevřel na 3646,75 bodu, což představuje další propad o 2,7 procenta. Ve středu ztratily čínské akci pět procent, uvedl web CNBC.

Šéfinvestor banky DBS varoval, že se může propadnout na 3300 bodů jako v červenci: „Neočekávejte lehký návrat k dobrým časům čínských trhů.” Šéf investiční strategie banky HBSC v Hongkongu Benjamin Pedley dodal pro Reuters, že čínské trhy čeká doba výkyvů a že investoři „jsou v období větší nestability trhu než kdy dříve”.

Propad trhů v USA

Globální trhy v úterý podkopal obnovený propad čínských akcií, jejichž hlavní indexy ztratily více než šest procent. Pokles akcií vyvolal obavy z další devalvace čínské měny, která už byla devalvována o čtyři procenta. Propad čínského trhu stáhl dolů ceny ropy a průmyslových kovů, včetně mědi, protože stoupají obavy, že klesne čínská poptávka po surovinách vzhledem k zadrhávající se ekonomice říše středu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Makléř na newyroské burze

Index Dow Jones oslabil o 33,84 bodu, tedy 0,19 procenta, na 17 511,34 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 klesl o 5,52 bodu čili 0,26 procenta na 2096,92 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 32,35 bodu neboli 0,64 procenta na 5059,35 bodu.

Akcie Wal-Martu oslabily o 3,4 procenta a sestoupily až na minimum za dva a půl roku. Čtvrtletní zisk tohoto maloobchodního gigantu klesl a firma zhoršila celoroční výhled.

Největší propad zaznamenali producenti kovů. Akcie firmy McMoRan klesly o 3,1 procenta.

Foto: Danny Johnston, ČTK/AP

Zákazník ve Wal-Martu

Trh naopak podpořily další příznivé údaje z amerického realitního trhu, které pomohly k růstu stavitelům domů. Zahajovaná výstavba obytných domů se v červenci zvýšila na maximum za takřka osm let. Ztráty indexů zmírnil také silný růst akcií prodejce vybavení pro kutily Home Depot.

Euro oslabuje, roste jen a frank

Obnovený propad čínských akcií přiměl investory k přesunu k bezpečnějším měnám, jako je japonský jen a švýcarský frank, které vůči dolaru posílily, napsala agentura Reuters. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,03 procenta na 124,37 JPY.

Zpráva z amerického realitního trhu pomohla rovněž k posílení dolaru vůči euru, protože podpořila očekávání, že by centrální banka USA (Fed) mohla zvýšit úroky již příští měsíc. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,1032 USD a k jenu kleslo o 0,4 procenta na 138,21 JPY.

Propad japonského vývozu

Deficit zahraničního obchodu Japonska se v červenci prohloubil na 268,1 miliardy jenů (52,8 miliardy Kč) z červnových 70,5 miliardy jenů a byl nejvyšší za pět měsíců. Tempo růstu vývozu kvůli slábnoucí poptávce z Číny a dalších klíčových trhů zpomalilo a dovoz klesl méně, než se čekalo. Meziročně se však schodek výrazně snížil. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

Ve srovnání se stejným měsícem loni byl schodek nižší o 72 procent. Vývoz v červenci vzrostl meziročně o 7,6 procenta na 6,7 biliónu jenů. Dovoz pak klesl o 3,2 procenta na 6,9 biliónu jenů.

V uplynulých měsících snížily obchodní deficit Japonska nižší dovozní ceny ropy a plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína opět oslabila jüan

Čínská centrální banka ve čtvrtek snížila oficiální kurz jüanu o další zhruba jedno procento. Tržní kurz měny ale oslaboval už jen mírným tempem, což ukazuje,...

Propad čínské měny ohrožuje celý svět

Při neočekávané devalvaci čínský jüan ztratil minulý týden dlouhodobě vůči dolaru jen tři procenta, přesto tato akce vyvolává v celém světě obavy, které se...

Výběr článků

Načítám