Hlavní obsah

Česká ekonomika má našlápnuto, roste nejrychleji v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ekonomika ČR rostla ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ meziročně o 4,4 procenta. Podle analytiků tak roste nejrychleji ze všech zemí Evropy. Poslední pozitivní čísla překonaly dřívější odhady ekonomů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Oproti loňsku stouplo ve druhém čtvrtletí HDP Česka o 4,4 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta. Analytici přitom odhadovali meziroční růst v průměru o tři procenta a čekali, že ve srovnání s předchozím čtvrtletím česká ekonomika dokonce klesne v průměru o 0,3 procenta.

„Ve 2. čtvrtletí si česká ekonomika udržela svůj růst, a potvrdila tak svou rostoucí výkonnost,“ uvedl v pátek statistický úřad. Dynamika růstu je podle něj v porovnání s předchozím čtvrtletím rovnoměrnější napříč všemi odvětvími národního hospodářství.

Na výdajové straně je růst podpořen jak spotřebou domácností, tak i zvýšenou investiční aktivitou. Rovněž vývoj na trhu práce je pozitivní. Podle dostupných údajů ze stránek ČSÚ je meziroční růst ekonomiky největší od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,3 procenta.

V celé Evropě není země, která by aktuálně rostla rychleji než česká ekonomika, řekl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Z dosud známých výsledků překonaly tříprocentní hranici růstu HDP Slovensko a Španělsko a těsně se jí přiblížilo Švédsko. Předstihnout nás může jen Irsko, to ale zatím nezveřejnilo údaje za druhé čtvrtletí.

Ekonomika ostatních evropských zemí rostla pomaleji. Dvě největší evropské ekonomiky sice mírně zrychlily, stále však rostou relativně pomalým tempem, když HDP Německa meziročně stoupl o 1,4 procenta, Francie o 0,9 procenta.

Šance přiblížit se vyspělejším zemím

Česká ekonomika má našlápnuto stát se letos nejúspěšnějším evropským hospodářstvím, souhlasil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Podle něj se potvrzuje, že růst v prvním čtvrtletí nebyl dán přechodnými a jednorázovými faktory. To ostatně signalizoval velice solidní růst hrubé přidané hodnoty, která nezohledňuje dopad daňových změn, například při změně spotřební daně z tabáku. Právě jimi bylo úspěšné první čtvrtletí do jisté míry vysvětlováno.

I když jde zatím jen o první odhad, podle analytika ČSOB Petra Dufka nezbývá než znovu zlepšit výhled české ekonomiky pro letošní rok. Ekonomický růst nejspíše překročí čtyři procenta, což bude nejlepší výsledek od roku 2007. Tento výsledek bude znamenat vzpruhu pro zaměstnanost, příjmy státního rozpočtu a nakonec i přispěje k rychlejšímu přibližování ČR k vyspělým zemím EU, dodal.

Ministerstvo financí ve své poslední červencové prognóze vylepšilo odhadů růstu pro letošní rok na 3,9 procenta. [celá zpráva]

Tlak na dřívější ukončení intervencí

Ekonom Lukáš Kovanda dodal, že kvůli aktuálním číslům stoupne tlak na ministerstvo financí, aby při takto solidním růst opravdu vykazovalo výrazně zlepšený daňový výběr.

„Pokud se růst ve druhém čtvrtletí potvrdí, stoupnou také dále tlaky na Českou národní banku, aby ukončila svůj intervenční režim dříve, než nyní deklaruje. ČNB bude v poměrně obtížné pozici, když bude čelit jak politickému tlaku, tak tlaku z devizových trhů, pro které se dnešní čísla mohou snadno stát dalším impulsem k tomu, aby testovaly odhodlanost ČNB svůj závazek bránit,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám