Hlavní obsah

Škoda Transportation koupila kontrolní podíl ve finské firmě TransTech

Plzeň
Aktualizováno

Skupina Škoda Transportation koupila kontrolní podíl ve firmě TransTech, jediném finském výrobci železničních a městských kolejových vozidel. Jde o první škodováckou akvizici v západní Evropě. Finský podnik má roční obrat přes 2,5 miliardy korun a zaměstnává přibližně 500 lidí. V úterý o tom informovala mluvčí skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. Cenu akvizice nezveřejnila.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňská Škoda Transportation dodává dopravní vozy do měst po celém světě.

Článek

Mezi hlavní produkty firmy TransTech patří dvoupodlažní elektrické vagóny, takzvané PushPull soupravy a tramvaje. K jejím klíčovým zakázkám patří především dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagónů pro státní finské železnice (VR Limited), které jsou určeny pro rychlost 200 km/h.

Společnost uzavřela i rámcovou smlouvu na dodávky stoprocentně nízkopodlažních tramvají s plně otočnými podvozky pro Helsinky.

TransTech byla založena roku 1985. Má v portfoliu nízkopodlažní tramvaje, elektrické jednotky, ale i vagóny a vozy pro přepravu osobních aut. Škoda Transportation koupila majoritní podíl od finské investiční společnosti Pritech Oy.

Upevnit postavení v západní Evropě

„Původní vlastník, pan Ilka Brotherus, zůstává minoritním akcionářem prostřednictvím společnosti Sinituote Oy,” řekl člen představenstva TransTechu Leif Ekström.

„Naším dlouhodobým záměrem je upevnit postavení především v západní Evropě. Akvizice finské společnosti je jedním z kroků, jak toho docílit,” řekl předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek.

Podle viceprezidenta pro obchod Zdeňka Majera se skupina díky akvizici stává klíčovým hráčem v oblasti železničních a městských kolejových vozidel ve Finsku. Výrazně se také zlepšuje její výchozí pozice pro rozvoj obchodních aktivit v celé Skandinávii.

Další tendry ve Skandinávii

Dalším přínosem akvizice pro skupinu Škoda Transportation je podle Majera know-how finské společnosti v oblasti výroby kolejových vozidel pro náročné klimatické podmínky a také vysokorychlostních a tlakotěsných vozů. Skupina to využije v dalších tendrech, jichž se chce ve Skandinávii v nejbližších měsících účastnit.

Škoda Transportation, přední evropská skupina v oboru dopravního strojírenství, loni utržila 16,4 miliardy korun, meziročně o 12 procent více. Čistý zisk meziročně vzrostl o 30 procent na 2,27 miliardy Kč.

Hlavními produkty jsou nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlaky, soupravy metra, trolejbusy, trakční motory a kompletní pohony pro dopravní systémy.

Skupina už několik let zaměstnává přes 4000 lidí. Má dceřiné nebo společné podniky v Česku, Německu, Rusku, Polsku a Maďarsku. Její vozy jezdí nejen v Česku, ale také v Turecku, USA, Polsku, Rusku, Itálii a také v Číně.

Ryze českou skupinu vlastní devět českých fyzických osob, manažeři skupiny. Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll. V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.

Reklama

Výběr článků

Načítám