Hlavní obsah

Škoda Auto zvýšila nároky na autosalóny, malí prodejci skončí

Novinky, tov

Počty autosalónů, které prodávají škodovky, se razantně sníží. Automobilka Škoda Auto požaduje po prodejcích, aby zvýšili na dvojnásobek minimální požadovanou prodejní plochu a také změnili vzhled autosalónů. To vše by mělo platit od nového roku. Mnozí prodejci podmínky automobilky nejsou schopní splnit, takže se z prodejců změní na servisy.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Superb III. Ilustrační snímek

Článek

Od roku 2004 požadovala Škodovka minimální výstavní plochu kolem 120 metrů čtverečních, nyní to bude 245 metrů čtverečních. Změna požadavků souvisí s tím, že postupně přibylo produktových řad vozů na současných sedm.

„Pokud partner nedostojí požadavkům na obchodní a prodejní prostory, je s ním zahájen tzv. eskalační proces, který může dojít v krajním případě k ukončení vzájemné spolupráce,“ řekl Novinkám mluvčí Škody Vítězslav Pelc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V tuto chvíli je předčasné odhadovat kolik partnerů značky Škoda se do přestaveb nepustí nebo ji nestihnou, ačkoliv požadované změny byly dlouhodobě plánované a avizované. Přesné sčítání budeme dělat v říjnu“.

Podle dosavadního stavu úprav automobilka odhaduje, že by řádově mohlo jít o 20 až 30 dealerů, kteří zůstanou spíše u servisu než u prodeje nových vozů.

Stovka prodejců přestavuje

Nyní má Škoda asi 210 prodejních míst. Přestavba a úprava designu vyjde řádově na milióny korun. Zatím je dokončených 66 prodejních míst, u více než stovky se přestavba uskutečňuje.

„Auta se dnes nedají prodávat v prostorách jako ze začátku 90. let,“ dodal Pelc. Současně upozornil, že nejde o žádné překvapení, na požadované změny prodejce připravují už delší dobu.

To potvrdil i například vedoucí společnosti Auto Myslivec v Podbořanech. Na menším městě splňují i nové požadavky na prodejní plochu dokonce s rezervou. „Díky prozíravosti majitelů jsme přestavbu začali už v roce 2010 a povedlo se trefit požadavky Škodovky. Zbývá doladit jen úpravy světel a nábytku a máme hotovo,” řekl Novinkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám