Hlavní obsah

Řekněte ne vydírání, vyzval Řeky premiér Tsipras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras vyzval voliče, aby v referendu odmítli „vydírání” věřiteli a hlasovali ne, píše britská BBC. Dluh Řecka podle něj bude udržitelný jen při odpuštění 30 procent a dvacetiletém odkladu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Řecký číšník sleduje projev řeckého premiéra Alexise Tsiprase.

Článek

Tsipras promluvil k voličům před nedělním referendem v krátkém televizním projevu. Řeky vyzval, aby nepodlehli „strašení” věřitelů.

Zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF) o potřebě restrukturalizace řeckého dluhu, která byla zveřejněna ve čtvrtek, podle řeckého premiéra ospravedlňuje tvrzení Atén, že dluh je dlouhodobě neudržitelný. Jediným způsobem, jak učinit dluh udržitelným, je podle Tsiprase snížení dluhu o 30 procent a k tomu dvacetiletý odklad pro jeho splacení.

Dvacetiletý odklad splácení navrhl podle deníku The Guardian právě MMF. Fond ve své zprávě uvádí, že země s vyschlými finančními zdroji potřebuje dodatečné finanční prostředky až 60 miliard eur (1,6 biliónu korun) v průběhu příštích tří let a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby Řecko získalo prostor k nadechnutí a mohlo oživit hospodářství. [celá zpráva]

Hlasů pro „ano” přibývá

Tsipras zároveň v soukromé televizi Mega dal najevo, že věřitelé neudržitelnost řeckého dluhu přiznávají až nyní - po pěti měsících zdlouhavého vyjednávání s jeho vládou.

Na přijetí podmínek věřitelů v pátek apelovala EU i ECB. [celá zpráva]

Oba tábory jsou před nedělním referendem vyrovnané, podle posledních průzkumů ale přibylo Řeků, kteří chtějí podmínky věřitelů přijmout. Obě skupiny chystají v Aténách demonstrace.

Reklama

Související články

Před nedělním referendem je Řecko rozdělené

Před klíčovým nedělním referendem v Řecku přibývá příznivců záchranného plánu, který navrhovali mezinárodní věřitelé. V nejnovějším průzkumu se tábor těch, kdo...

Výběr článků

Načítám