Hlavní obsah

Němečtí poslanci schválili prodloužení pomoci Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý Spolkový sněm v pátek schválil prodloužení evropského záchranného programu pro Řecko o čtyři měsíce. Podpořilo ho 542 z 587 přítomných poslanců, odmítavé hlasy byly převážně z konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Bez pomoci by Řecku hrozil státní bankrot a odchod z eurozóny.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí poslanci hlasují o prodloužení záchranného programu pro Řecko

Článek

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble před hlasováním uvedl, že Evropská unie musí být solidární se zeměmi, které mají potíže. Zdůraznil však, že Atény musejí při řešení problémů nést svůj díl odpovědnosti a že se eurozóna nenechá nikým vydírat.

Odmítavé hlasy byly převážně z konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Konzervativní poslanci kritičtí k záchraně Atén před hlasováním říkali, že dosavadní podpora problémy Řecka nevyřešila a že se nedá očekávat, že by to změnilo pokračování podpory.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble při hlasování

Schäuble před hlasováním naopak žádal o projev solidarity. "Nás Němce víc než ostatní čeká ve 21. století dobrá budoucnost jen tehdy, když se podaří sjednocení Evropy, když Evropa bude držet pohromadě," upozornil. V zájmu Německa je podle něj také zachovat stabilní euro.

Dostanou čas, ne další peníze

"Společná měna ale vyžaduje, aby si všichni, kdo ji používají, byli vědomi své odpovědnosti za ni. A solidarita neznamená, že se necháme vydírat," řekl Schäuble. "Ať už dopadly volby v Řecku jakkoli, Řecko nemůže v Evropě rozhodovat samo," dodal.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a další poslanci odcházejí po hlasování Spolkového sněmu o Řecku

Schäuble také zdůraznil, že prodloužení záchranného programu pro Řecko neznamená, že se této středomořské zemi budou poskytovat další miliardy eur. "Spíš to je poskytnutí času navíc, aby bylo možné ten program úspěšně dokončit," řekl ministr.

Lepší hrůzný konec než hrůza bez konce

Poslanec za CDU Klaus-Peter Willsch, který hlasoval proti, označil řeckou vládu za nedůvěryhodnou. Podle něj se nedá očekávat, že splní sliby, které eurozóně dala kvůli prodloužení pomoci.

"Podívejte se na (řeckého premiéra Alexise) Tsiprase a na (ministra financí Janise) Varufakise. Koupili byste si od někoho takového auto?" řekl. "Lepší bude, když se dočkáme hrůzného konce, než aby pokračovala hrůza bez konce," dodal.

Dohoda o prodloužení úvěrové pomoci odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze a že by země mohla být nucena opustit eurozónu. Vláda v Aténách má do června čas, aby se pokusila vyjednat příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám