Hlavní obsah

Německá kancléřka doporučila poslancům schválit pomoc Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Atény

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble doporučili poslancům Spolkovému sněmu, aby schválili prodloužení úvěrové pomoci pro zadlužené Řecko. Souhlas Spolkového sněmu je nutný pro uvolnění pomoci Aténám. Řada německých poslanců se ale k dalším úvěrům staví zdrženlivě.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Schäuble podporu podmínil tím, že Evropská unie schválí seznam reforem, který mají předložit řečtí představitelé, uvedl deník Handelsblatt.

„Za předpokladu, že se Řecko přihlásí ke svým závazkům a že to euroskupina přijme, podporuje spolková vláda navržené prodloužení (úvěrového programu),” cituje Handelsblatt z dopisu, který Schäuble předložil předsedovi Spolkového sněmu Norbertu Lammertovi.

Schäuble v dopisu rovněž uvedl, že se Atény zavázaly úzce spolupracovat s Evropskou unií, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem na strukturálních reformách, které mají přispět k oživení řecké ekonomiky. Agentura AFP uvedla, že řecká vláda „začíná postupně chápat realitu”, ale že se ještě bude hodně vyjednávat.

Část německých poslanců se k prodloužení současného úvěrového programu pro Řecko o čtyři měsíce staví skepticky. Kritika zaznívá především v CDU/CSU, někteří její členové pochybují o tom, že Řecko někdy své závazky splatí.

Expremiér dohodu kritizuje zleva

Bývalý řecký premiér Antonis Samaras v úterý obvinil novou vládu vedenou levicovou stranou SYRIZA, že dohodou s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) vleče zemi do dalšího, v pořadí již třetího programu mezinárodní úvěrové pomoci, který bude od Řecka opět vyžadovat ústupky.

Samaras proto tvrdí, že pro Řecko se vlastně nic nemění. Podobně situaci vidí i komentátor agentury Reuters Neil Unmack, podle něhož se premiér Alexis Tsipras vzdává plnění většiny svých předvolebních slibů.

Atény v noci předložily eurozóně a MMF hrubý seznam chystaných reforem, aby obdržely čtyřměsíční prodloužení druhého záchranného programu a získaly čas na novou dohodu. Po úterní kladné odezvě ministrů financí zemí eurozóny a šéfů MMF a Evropské centrální banky (ECB) je téměř jisté, že státy platící eurem prodloužení pomoci schválí. [celá zpráva]

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Antonis Samaras po třetím kole prezidentských voleb

Podle serveru řeckého listu Kathimerini Samaras chystanou dohodu označil za pouhé přejmenování předchozích programů. Nové vládě podle něj nezbude, než pokračovat ve vyjetých kolejích.

Samaras také tvrdí, že jeho vláda, která padla po předčasných lednových volbách, naopak směrovala zemi k tomu, aby se od programu pomoci odpoutala a půjčovala si na mezinárodních úvěrových trzích.

Samaras před volbami odmítal prodloužení programu pomoci, který od Řecka vyžadoval pokračování úsporných opatření a strukturálních reforem, nakonec se ale podvolil k jeho prodloužení do konce února. Eurozóna přitom dávala najevo, že počítá s dalším prodlužováním, protože Atény doposud nedosáhly kýžených cílů.

Reklama

Výběr článků

Načítám