Hlavní obsah

Stát začal utrácet za projektové práce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech škrtů začal stát opět vyhlašovat o sto šest tendry na projektanty, architekty a stavební dozor za desítky až stovky miliónů korun, aby narýsovali nové stavby a dohlédli na ně. Na veřejné zakázky týkající se projektových prací byl loni uvolněn dvojnásobný balík státních peněz než v roce 2013.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle společnosti CEEC Research to vyplývá z analýzy dat z věstníku veřejných zakázek. Předpokládaná hodnota zakázek se podle ní vyšplhá na 3,5 miliardy korun.

Objemově nejvýznačnější tendry vypsalo loni v listopadu a v prosinci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na plány a dozor silnic 900 miliónů

„ŘSD má rozpracovaná výběrová řízení na dodávku projektových a inženýrských služeb za více než 900 miliónů korun. Trh projektových prací by tak měl pocítit silné oživení prací, které pět let stály,“ uvedl ředitel společnosti HBH Projekt Radovan Hrnčíř.

ŘSD vyhlásilo například zakázku na „Rámcovou smlouvu na projektové práce“, v níž hodlá utratit 280 miliónů. Šest firem má naplánovat a pohlídat stavby za 1,8 miliardy korun.

V prosinci s obdobnými zadávacími parametry vyhlásilo tendr za dalších 200 miliónů. A pak jsou zde projektové zakázky na přípravu konkrétních úseků.

Jedná se například o vypracování projektu pro úsek D11 Hradec Králové–Smiřice. Na ten ŘSD vyčlenilo 96 miliónů korun. Plány pro úsek Jaroměř–Trutnov vyjdou na 61,1 miliónu.

Příprava křižovatky I/27 na R6 bude stát 81 miliónů, na projekt pro R11 Trutnov (státní hranice) se vyčlenilo 74,5 miliónu. Na projekt I/35 Lešná–Palačov padne 71,6 miliónu korun. Další významnou zakázkou na „inženýrskou činnost a technický dozor investora pro stavební práce“ za 80 miliónů je příprava Tunelu Ejpovice pro Správu železniční dopravní cesty.

Společnost CEEC Research shrnula, že polovinu (52 procent) zakázek na projekční práce vypsaly kraje, města, obce, regionální úřady, správy komunikací a sdružení.

Třetinu (34 procent) vyhlásila ministerstva a ostatní celostátní úřady, necelou desetinu státní podniky a ostatní subjekty (školy, nemocnice, církevní instituce, ČEZ).

„Navýšení peněz do projekční přípravy budou ale mít významnější vliv na oživení stavebního trhu až od roku 2016,“ dodal Tomáš Koranda z Hochtief cz. Objemově největší jednotlivou projektovou veřejnou zakázku loni vyhlásila ústecká chemička CHS Epi. Dodavatel má vypracovat projekt na snížení environmentálních dopadů při výrobě epichlorhydrinu a kyseliny solné za 303 miliónů korun.

Velcí stavbaři už nabírají lidi

Velké peníze do obřích projekčních a inženýrských firem ovšem ještě nedotekly, protože kontrakty byly zatím uzavřeny sotva u pětiny loni vyhlášených veřejných zakázek, ale už za první dva měsíce letošního roku má podle odhadů CEEC Research každá třetí stavební firma na českém trhu více práce než loni.

„Stavební firmy jsou pozitivně naladěné, na rozdíl od obchodníků. Koresponduje to s pozitivním vývojem zakázek v průmyslu a ve stavebnictví a se slabými výsledky služeb,“ shrnul analytik ČSOB Petr Dufek.

„Počet zaměstnanců stavebních firem by letos mohl vzrůst až o pět procent,“ odhaduje šéf CEEC Research Jiří Vacek.

„V oblasti železničního stavitelství pokračujeme v náboru kvalifikovaných lidí,“ sdělil šéf Skansky Roman Wieczorek. I další firmy, jako Trigema Building či Geosan, tvrdí, že nabírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám