Hlavní obsah

Švédská firma chce očipovat zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Mikročip zavedený pod kůží na ruce místo průkazu zaměstnance chtějí zavést v jednom novém švédském kancelářském komplexu. Takzvaná identifikace na rádiové frekvenci (RFID) umožní „očipovaným” pracovníkům vstoupit do budovy nebo použít kopírku, aniž se musejí legitimovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čip firma nabídla 400 pracovníkům hi-tech centra. Mezi nimi byl na zkoušku i technologický reportér BBC Rory Cellan-Jones. Nastřelení čipu nebylo podle něj o moc bolestivější než injekce.

Firma vyrábějící mikročipy doufá, že jednou s nimi zaměstnanci budou moci zaplatit i sendvič v kantýně nebo že čip nahradí přihlašovací údaje do počítače. Čipy mohou být naprogramovány také tak, aby v sobě nesly kontaktní informace a komunikovaly s aplikacemi v chytrých telefonech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Chceme pochopit tuto technologii dřív, než velké korporace a velké vlády přijdou s tím, že se mají všichni nechat očipovat, třeba berní úřad, Google nebo Facebook," řekl BBC hlavní krizový manažer budovy Hannes Sjöblad.

Budova bude řízena pomocí technologií Microsoftu využívajících konceptu "internet věcí". Ty samy sdělí správcům kupříkladu to, kdy je třeba zalít kytky nebo že je nutno uklidit zasedačku.

Reklama

Výběr článků

Načítám