Hlavní obsah

Arašídové tatranky se dnes vyrábějí bez arašídů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedna z dobrot, kterou zná v Česku snad každý, už se nevyrábí z toho, co by selský rozum očekával. Pražené arašídy, ze kterých se arašídové tatranky dříve dělaly, nahradilo umělé aroma. Upozornil na to pořad A DOST! internetové televize Stream. cz.

 
Článek

Arašídové tatranky od Opavie se na obalech pyšní heslem: „Již od roku 1945“, ačkoli je už vyrábí někdo jiný než dříve. Kromě výrobce se však v tichosti změnilo i složení této pochutiny. Dnes už nejíme tatranky s arašídy, ale pouze s umělou arašídovou příchutí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ještě nedávno se na obalu dalo přečíst, že tatranky obsahují 11,8 procenta arašídů. Tyto tatranky však nahradily jiné, v novém obalu, na kterém už je pouze upozornění pro alergiky, že výrobek arašídy může obsahovat.

Nová receptura

Nadnárodní firma Mondelez Czech Republic, která potravinu vyrábí, na žádost o vyjádření nereagovala. Autor a moderátor pořadu Jan Tuna tedy zavolal přímo do oddělení prodeje.

Na otázku, zda se opravdu tatranky z arašídů už nevyrábějí, dostal odpověď: „Ne. Je to nová receptura, tatranky jsou pouze s příchutí arašídů. Je tam arašídové aroma.“

Podle pracovníka firmy se celá věc interně řešila. „Nebylo tam však jiné východisko,“ komentoval. Hlavní důvod pro změnu byl prý především ten, že arašídy jsou alergenem a při výrobě jsou na lince i další tatranky.

„Jsme gigant, který má mraky výrobků, a v rámci synergií, procesů a nákladů na tyto výrobky se hledá nejjednodušší cesta k tomu danému výrobku,“ řekl pracovník firmy. Za vším tedy stojí peníze.

Firma Mondelez Internacional se na svých webových stránkách chlubí tím, že v roce 2012 měla obrat 35 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu asi 700 miliard korun. Zajisté tedy nemá prostředky na jednu výrobní linku navíc, aby mohla dál produkovat arašídové tatranky z arašídů. Raději do nich začne přidávat více chemie.

Netýká se to pouze tatranek. Například tyčinka Deli s pistáciovou příchutí místo pistácií obsahuje umělé aroma a barvivo. Podobné je to s dalšími potravinami a nápoji mnohých výrobců, kde jsou ovoce, oříšky a další přírodní složky nahrazovány umělými látkami.

Zdravotní problémy

Zatím není nikdo schopen přesně říci, co to udělá s naším zdravím. Největší obavy panují z takzvaného „koktejlového efektu“.

„Látky, které se používají k aromatizaci potravin, bohužel neobsahují pouze tu vlastní aromatickou látku. Ta je tam asi v deseti procentech, další můžeme považovat za balastní látky. Ty drží aroma a udržují vůni. Mohou to být různá pojidla, tavidla, alkohol či rozpouštědla,“ vysvětluje Hana Střítecká ze sdružení Zdravá potravina.

Problém tedy nemusí být s aromatickou látkou jako takovou, ale spíše s jejím nosičem. „Problémem jsou třeba rozpouštědla, která se používají pro aromatické látky, které se dávají do alkoholických nápojů nebo do některých limonád. To jsou eventuálně nosiče, které by mohly zdravotně vadit,“ komentuje Střítecká.

Zákazník však nemá šanci zjistit, z čeho je aroma vyrobeno. „Každá firma, která aromata vyrábí, si chrání informace ohledně jejich složení. Není to jediná chemická substance, ale směs různých látek,“ vysvětluje.

Problém používání aromat je, že jsme zvyklí na velmi intenzivní chutě, které kvůli nim v potravinách vnímáme.

Člověk je však schopen obnovit své chuťové pohárky za tři týdny. „Pokud tedy vynechá potraviny s intenzivní chutí obsahující aromatické a umělé látky a začne jíst čisté potraviny, za tři týdny začne cítit chutě tak, jak by měl,“ popisuje Střítecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám