Hlavní obsah

Pro benzín si do ČR jezdí stále více cizinců

Právo, miv, ape, ch, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši sousedé pozorně sledují klesající cenu benzínu a nafty v Česku. A u českých pump jich přibývá. Aby ne, některé z nich tu vyjde litr paliva až o devět korun levněji než doma.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Vyplatí se mi to jezdit k vám. Doma mám benzín za 1,309 eura, když vyrazím do Rakouska, stojí tam kolem 1,10 eura, u vás mě teď stojí 0,98 eura,“ řekl Právu Lukáš Hučko, který s rodinou žije ve slovenském městě Kúty nedaleko české i rakouské hranice.

Jak dodal, Slováci, kteří dříve ve snaze ušetřit pár centů jezdili pro pohonné hmoty do dolnorakouského Hohenau, dnes ale houfně míří tankovat na Moravu.

Němci o Chlumci dobře vědí

Zjištění Práva jeho slova dokonce překonalo. Pokud se lidé ze slovenského pohraničí vypraví do Břeclavi, na nejlevnější pumpě poblíž nákupní zóny Tesco natankují pohonné hmoty za cenu, o jaké se jim doma může jen zdát – 27,90 Kč.

Benzín nakoupí o devět korun levněji, což například při plné nádrži Škody Octavia dělá úsporu v přepočtu rovnou pětistovku.

„Slováci? Těch tady tankuje dnes víc než místních, pomalu ani nevím, jestli jsem ještě na Moravě, nebo už na Slovensku,“ řekla Právu žena z benzínové pumpy Zarys (Natural 95 28,90 a nafta 29,30 Kč) v lokalitě Kostická váha u silnice z Břeclavi do Lanžhota.

„Jsou to lidé z nejbližšího okolí, Brodské, Kúty, ale i z Malacek a vzdálenějších míst,“ dodala.

Podle Hučka lidé z jejich oblasti dříve zajížděli za nákupy do rakouského Hohenau a při té příležitosti natankovali. Na benzínu obvykle ušetřili kolem deseti centů (2,80 Kč). Teď je pro ně jednoznačně výhodnější zamířit na Moravu.

Zatímco na benzínce v těsné blízkosti hranic s Německem v Petrovicích na Ústecku je prázdno, zhruba o 15 kilometrů dál ve vnitrozemí na benzínce ONO v Chlumci na Ústecku je dlouhá fronta. Důvodem jsou ceny. V Chlumci stojí litr Naturalu 95 27,50 koruny, litr nafty pak 27,90. Na benzínce u hranic ceny přesahují 30 korun, ještě dráž je pak v Německu.

Za hranicemi stojí litr benzínu premium, obdoby českého naturalu, 1,229 eura, tedy při kurzu 28 korun za euro přes 34 korun. Nafta v Německu se dá koupit za 1,069 eura, tedy v přepočtu za 29,90. Řidiči tak u benzínky v Chlumci mohou ušetřit dvě koruny na naftě, u benzínu více než šest korun.

„Jezdím sem pro benzín pravidelně již několik let. Beru vždy i do kanystru,“ řekl Právu pan Wolfgang z Pirny. I podle místních lidí z Chlumce jsou fronty již tradicí, zhruba polovinu tankujících prý tvoří řidiči z Německa.

Proč by nešetřili

„Proč by neměli šetřit, taky bych se tak zachoval,“ pronesl jihočeský motorista, když viděl, že se Právo u pumpy na Pražské ulici v Českých Budějovicích zajímalo, zda k nám jezdí tankovat Rakušané.

Například v Linci u benzínové pumpy ÖMV na Hafenstrasse stál ve čtvrtek odpoledne litr nafty 1,07 eura a litr Naturalu 95 1,05 eura. Na Pražské u Jihotransu ale 28,90, respektive 28,50, tedy v přepočtu o korunu méně. A v Dolním Dvořišti na pumpě TANK ONO pak ušetří ještě více, benzín tam stojí 27,50 a nafta 27, 90 Kč.

Žádné změny v chování zákazníků nezpozorovali v minulých týdnech na čerpací stanici Shell nedaleko Bohumína, nejbližší k polským hranicím. U našich severních sousedů jsou totiž pohonné hmoty stále levnější než v Česku. Nafta i natural tu ve čtvrtek byly za 34,40 koruny za litr, u nejbližší polské pumpy BP v Mszane stály natural a nafta v přepočtu 29,10 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám