Hlavní obsah

Češi berou směnárny útokem

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemské směnárny zažívají v těchto dnech nebývalý nápor. Důvodem je strach řady lidí z dalšího vývoje kurzu koruny. „Začalo to už v pátek, ale od pondělka to je hotový blázinec. Lidé kupují hlavně valuty na dovolenou, protože se bojí, že koruna dál oslabí,” řekl ve středu Právu zaměstnanec pražské směnárny Exchange.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Podle něj chodí i lidé, kteří se eur a dolarů zbavují, protože sázejí na to, že koruna nakonec posílí a že teď na směně vydělají.

„Jakýkoli výraznější pohyb koruny většinou způsobí zvýšený zájem o nákup i prodej deviz a valut. A oslabení koruny v posledním týdnu bylo největší od listopadové intervence z roku 2013. Zvýšený zájem samozřejmě registrujeme,“ potvrdil Právu Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta, významného obchodníka s cizími měnami.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přestože některé banky tvrdí, že jejich klienti teď koruny ve větším neprodávají, vývoj kurzu nenechává v klidu domácnosti ani firmy. Podle Nováka exportní podniky využívají slabší české měny k zajištění. Na druhé straně i dovozci podle něj uskutečnili část plateb z obavy, že koruna může oslabit ještě více.

Průměrný obrat obchodů s českou korunou ve vztahu k euru nebo dolaru se na lokálním trhu podle ČTK pohybuje kolem dvou miliard dolarů denně (zhruba 48 miliard Kč). V případě obchodů koruny a eura je to zhruba polovina.

Ve středu po ránu začala koruna znovu slábnout, když vůči euru od rána ztratila téměř dvacetník na 28,26 Kč/EUR. A to přesto, že se guvernér České národní banky Miroslav Singer v úterý večer vyjádřil v tom smyslu, že nevidí důvod, proč by ČNB v nejbližší době opět zasahovala a korunu dál uměle oslabila.

Když tu stále existuje možnost, že by euro stálo i přes 30 Kč, tak naprosto chápu i některé panické reakce
analytik Miroslav Novák

Trh však Singrovi zřejmě příliš neuvěřil. Včera odpoledne nicméně koruna nakonec posílila, k euru na 28,08 CZK/EUR, vůči dolaru pak na 23,80 CZK/USD z dopoledního kurzu 24,10 Kč za dolar.

Česká měna začala výrazně klesat už minulý týden v pátek, kdy statistici zveřejnili údaje o prosincové a roční inflaci. V pondělí se k tomu přidaly údaje o slabším utrácení Čechů v listopadu. To na trhu vyvolalo obavy z možného dalšího zásahu ČNB.

„Lidem se nedivím, že se jim oslabování koruny vůbec nelíbí. Když tu navíc stále existuje možnost, že by euro stálo i přes 30 Kč, což bylo naposledy před deseti lety, tak naprosto chápu i některé panické reakce,“ poznamenal Novák.

Současně upozornil na to, že nynější oslabení koruny není zase tak velké. Například ruský rubl loni oslabil k euru skoro o 60 procent – to je, jako kdyby koruna oslabila z 27 CZK/EUR na 43 CZK/EUR. „Toho se však v případě koruny opravdu bát nemusíme,“ zdůraznil Novák.

V posílení koruny k 27 CZK/EUR či níže nevěřím ani letos a příliš ani v roce 2016
analytik Miroslav Novák

Zdraží zájezdy?

Silnější euro a dolar mohou vést ke zvýšení cen zahraničních zájezdů, prodražily by se i útraty v místě pobytu. Toho se teď snaží využít různé cestovní kanceláře a agentury, které věří, že díky současnému oslabování koruny prodají více zahraničních zájezdů už nyní, ještě dlouho před začátkem letní sezóny.

„Doporučení bohužel dávat nemohu, ale prozradím, jak budu měnit na dovolenou já. Zkusím počkat, a pokud bude možné nakupit euro za méně než 28 Kč, tak nakoupím. A to i větší částku, protože v posílení koruny k 27 CZK/EUR či níže nevěřím ani letos a příliš ani v roce 2016,“ svěřil se Právu Novák.

Z hlediska dalšího vývoje kurzu české měny bude podle většiny ekonomů zásadní nejspíš až měnové zasedání ČNB, které bude 5. února. Případné další oslabení české měny by opět vedlo ke zdražení dováženého zboží.

„Budoucí vývoj koruny na sto procent záleží na tom, jak se bude vyjadřovat ČNB. Tady musíme rozlišit, jednak co by bylo racio­nální či ekonomicky opodstatněné, a na druhé straně jak by mohla ČNB jednat. To nemusí být totéž,“ uvedla pro Právo ekonomka Markéta Šichtařová.

Krátkodobě, z pohledu dnů by koruna měla podle Šichtařové skákat sem a tam kolem úrovní, na kterých byla v posledních dnech. „Z pohledu dlouhodobějšího, tedy třeba z pohledu měsíců by měla přece jen mírně posílit pod 28 korun za euro – tedy pokud ČNB všechny naprosto nezaskočí,“ dodala Šichtařová.

Připomněla, že zahraniční obchod ČR je nyní rekordní, není registrován odliv kapitálu a ekonomika celkem slušně roste, takže koruna má dost důvodů k tomu, aby k euru posilovala. Na nynějších slabých hodnotách je podle Šichtařové držena uměle jen kvůli intervenčnímu režimu ČNB.

Zemanův vzkaz ČNB: Skončete intervence

Devizové intervence ČNB a její cíl udržet korunu na stanoveném oslabeném kurzu dlouhodobě kritizuje i prezident Miloš Zeman. Včera centrální banku otevřeně vyzval, aby proti koruně už nijak neintervenovala. Česká měna by se pak podle něj měla stabilizovat.

„Česká národní banka by si neměla hrát na demiurga (svrchovaného tvůrce) české ekonomiky a měla by pokud možno okamžitě zastavit intervence, které plánovala až do konce roku 2016,“ řekl prezident při návštěvě Pardubického kraje.

Kurz koruny k euru po slovech prezidenta prudce posílil o téměř třicet haléřů na 28,04 koruny za euro. K dolaru si polepšila téměř o dvacet haléřů na 23,79 koruny za dolar.

Mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann v reakci na Zemanova slova uvedl, že ČNB intervenovala na oslabení koruny několik dnů v listopadu 2013, od té doby neintervenuje. Dodal, že centrální banka je nezávislá a nemůže přijímat pokyny od politiků.

Anketa

Měníte eura a dolary podle pohybu kurzu koruny?
ano, využívám výhodnějšího kurzu
9,4 %
ne, měním valuty, když je potřebuju, bez ohledu na kurz
90,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8925 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám