Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila vznik Centrální evidence účtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí schválil zřízení Centrální evidence účtů, která bude evidovat účty právnických i fyzických osob u bank a záložen.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO), který o rozhodnutí vlády informoval, by měl registr fungovat od roku 2016.

Na jejím vzniku bude s ministerstvem financí spolupracovat i Česká národní banka (ČNB).

Původně Babiš kvůli potírání daňové kriminality chtěl vznik centrálního registru účtů, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. S tím ale nesouhlasila ČNB. Ta projevila souhlas s jednodušší formou registru.

"Česká národní banka souhlasí s tezemi zřízení a provozování tzv. Centrální evidence účtů, tedy jednoduché evidence existujících účtů fyzických a právnických osob vedených u úvěrových institucí formou jakéhosi rozcestníku. Součástí evidence by proto neměly být stavové hodnoty na účtech. O konkrétních podmínkách vytvoření a provozu Centrální evidence účtů na základě dohodnutých principů se vede diskuse," uvedl již dříve mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám