Hlavní obsah

Největší česká textilka kvůli pádu rublu přestala dodávat do Ruska

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem v minulých dnech zcela zastavila prodej do Ruska. Důvodem je pád rublu. Juta letos vyvezla do Ruska zboží za téměř čtvrt miliardy korun. Řekl to majitel Juty Jiří Hlavatý.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Rubl v úterý klesl vůči dolaru až na hranici 80 rublů za dolar, nyní se jeho kurz pohybuje kolem 66 rublů za dolar.

Článek

Nosným programem Juty je výroba technických textilií pro stavebnictví a zemědělství.

"Naši odběratelé v Rusku nám nemohou platit. S ohledem na kurz je pro ně těžké dostat se k potřebnému množství eur, v nichž v Rusku obchodujeme," řekl Hlavatý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruští zákazníci nyní podle něj řeší možnost, že by Jutě její pohledávky splatili dodávkou surovin. Šlo by například o v Rusku vyrobený polypropylen, který je jednou z hlavních surovin pro výrobu Juty.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jiří Hlavatý, majitel akciové společnosti JUTA Dvůr Králové nad Labem.

Výpadek ruského trhu se Juta bude snažit nahradit nalezením odbytu v jiných zemích. "Bude to ale velmi těžké. Krize v Rusku bude mít negativní dopad na celou Evropu," řekl Hlavatý.

Rekordní propad

Rubl v úterý klesl vůči dolaru až na hranici 80 rublů za dolar, nyní se jeho kurz pohybuje kolem 66 rublů za dolar. [celá zpráva]

Podle analytiků propad rublu a problémy ruské ekonomiky omezí český export do této země a může i mírně zbrzdit ekonomický růst v Česku. [celá zpráva]

Propad rublu trápí i další české firmy. Výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic na Uherskohradišťsku stojí prudký pokles hodnoty rublu desítky miliónů korun, řekla v úterý generální ředitelka společnosti Ilona Plšková.

Aircraft Industries čeká, jak se bude kurz ruské měny nadále pohybovat. Podle toho podle Plškové upraví své plány na příští rok. Firma má ruské majitele a Rusko je pro ni stěžejním trhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám