Hlavní obsah

Jančurův RegioJet studenty na Slovensku zadarmo vozit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železniční společnost Radima Jančury RegioJet vyjede v neděli se třemi páry spojů poprvé na slovenské vnitrostátní komerční lince z Bratislavy do Košic. Studenty a důchodce zatím zdarma vozit nebude, ačkoli slovenská železnice tak činí od minulého měsíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvodčí vlaku RegioJet

Článek

RegioJet v této souvislosti stále čeká na reakci slovenského ministerstva dopravy na své právní posudky. Je však připraven začít zmíněné skupiny lidí vozit zadarmo a ušlé tržby vymáhat po státu, řekl.

Slovenský premiér Robert Fico (SMER) totiž prosadil od 17. listopadu, krátce před zahájením nové linky RegioJetu, stoprocentní slevu pro studenty a důchodce ve vlacích, jejichž provoz stát dotuje. O cestování zdarma je velký zájem, což ubírá klienty například autobusové dopravě. Opatření čelí i na Slovensku kritice a lidé proti němu podepisovali petici. [celá zpráva]

"Tvrdíme, že sleva nemá jít za dopravcem, ale za člověkem, který si vybere, s kým pojede. Stále čekáme na reakci ministerstva," řekl Jančura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Zpočátku budou jezdit mezi největšími slovenskými městy tři páry vlaků a cena jízdenek začíná na devíti eurech (243 korun). Jízdenka dosud stojí u národního dopravce zhruba dvojnásobek.

"Dnes jezdí 60 procent lidí vlakem zadarmo. Uvidíme, kolik cestujících zbylo. Navíc dotované rychlíky jezdí plné, takže je možné, že se platící cestující přesunou k nám," uvedl Jančura.

Nedotované jsou také spoje InterCity, které zajišťuje národní dopravce ZSSK. "Podle našich poznatků jim klesl počet cestujících o 30 procent a nejezdí plné ani v páteční a nedělní špičce. Předpokládáme, že od neděle budou hluboce ztrátové," míní Jančura.

Odhaduje také, že kvůli tomu v prvním čtvrtletí ZSSK skončí s provozem těchto vlaků, aby dále neprohluboval jejich ztrátu. Podobně však soudí, že vypadne jeden ze tří dopravců na trati Praha - Ostrava, kam RegioJet vstoupil před třemi lety. Toto tvrzení se však zatím nepotvrdilo.

Jančura má v plánu přidat od března na stejné trase ještě noční vlaky, které by doprovázeli kvůli bezpečnosti cestujících policisté. Také chce naučit Slováky nakupovat jízdenky převážně na internetu. V Košicích totiž dosud neskončil spor o prodejní místo, jízdenky si tedy cestující koupí jen v mobilním stánku.

Na provoz vlaků na Slovensku si RegioJet pronajal jedny z nejmodernějších evropských lokomotiv typu Vectron a od začátku nasadí devítivozové soupravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám