Hlavní obsah

USA se ropné války s OPEC nebojí

Novinky, tov

Americké firmy dokáží těžit ropu z břidlic se ziskem, i když její cena klesne na 42 dolarů za barel, uvádí studie. Nízké ceny ropy naopak ohrožují slabší členy OPEC, jako je Írán nebo Venezuela. Napětí mezi těžaři z USA a OPEC je největší od osmdesátých let, píše server CNN.

Foto: Henry Romero, Reuters

Na ilustračním snímku rafinerie ropy

Článek

Kartel OPEC minulý týden rozhodl, že neomezí těžbu ropy. Tímto krokem se podle CNN pokouší zadusit americký boom těžby ropy z břidlic. OPEC spoléhá na to, že za nízkých cen se těžba nevyplatí a severoameričtí producenti zkrachují.

Ceny ropy letos klesly zhruba o 40 procent a pohybují se pod 70 dolary za barel. Státům, pro které je těžba ropy klíčová, tak výrazně klesly příjmy. Problémy to působí také Rusku, které ale není členem OPEC.

V Česku díky tomu zlevnil benzín a nafta, podle analytiků ceny pohonných hmot do Vánoc klesnou ještě asi o 50 haléřů. [celá zpráva]

Ale ti, kteří se rozhodli díky nové americké ropné horečce v 21. století zbohatnout, se jen tak nevzdají. USA těží nejvíce ropy za posledních 30 let a ceny by musely klesnout ještě mnohem výrazněji, aby břidličný boom zastavily, píše CNN.

Nevzdají se snadno

Podle studie Mezinárodní energetické agentury (IEA) z minulého měsíce většina těžařů v Severní Dakotě, kde se nachází jedna z nejbohatších břidličných formací Bakken, dokáží těžit se ziskem, i když ceny klesnou k 42 dolarům za barel.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Těžba ropy z břidlic Monterrey

„Američtí těžaři z břidlic jsou překvapivě houževnatí. Budou těžit, dokud jim vydrží provozní hotovost,“ uvedl Magnus Nysveen, analytik společnosti Rystad Energy. Připustil ale, že se některé zadlužené firmy kvůli tomu mohou dostat do potíží a čelit bankrotu nebo převzetí větším hráčem. Celý sektor těžby břidličné ropy v USA ale i podle dalších analytiků příští rok poroste, i když pomaleji než dosud, napsal americký deník.

Doba se změnila

Situace podle listu připomíná rok 1986, kdy Saúdská Arábie razantně zvýšila těžbu a ceny ropy propadly na 12 dolarů za barel, kde byly předtím naposledy v roce 1974.  Strategie tehdy fungovala, řada těžařů z Texasu, Oklahomy nebo Luisiany odpadla a Saúdové tak získali větší tržní podíl.

Jenže časy se mění a díky technickému pokroku v těžbě ropy pomocí frakování bude mít OPEC problém novou konkurenci odstavit, tvrdí analytik Phil Flynn z firmy Price Futures v  Chicagu.

Saúdská Arábie jako největší světový producent ropy dokáže díky rezervám nízké ceny ropy přečkat delší dobu, to ale neplatí pro další země OPEC. Ve velmi odlišné situaci je Írán, na který dopadají sankce kvůli jadernému programu. Na ropu bohatou Venezuelu trápí vysoká inflace a slabý růst a socialistický prezident Nicolas Maduro minulý týden agentuře Reuters řekl, že bude tlačit OPEC ke snížení těžby, dokud ceny ropy nestoupnou opět na 100 dolarů za barel.

I když se na této úrovni ještě v červenci pohybovaly, na trojmístné číslo se nyní podle analytiků dlouho nedostanou. Nysveen odhaduje, že na takovou úroveň se budou dostávat až pět let.

„Hodně zemí OPEC bude mít problémy přečkat nízké ceny. Bude pro ně těžké zachovat jednotu,“ domnívá se Flynn.

Reklama

Související články

OPEC neomezí těžbu ropy, mohla by dál zlevnit

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) svou těžbu ani přes letošní prudký pokles cen omezovat nebude. Po čtvrtečním zasedání ropného kartelu ve Vídni to...

Ropa je nejlevnější za pět let

Světové ceny ropy sestoupily v pondělním asijském obchodování na více než pětiletá minima. Ropný trh pokračuje v prudkém poklesu, který spustilo čtvrteční...

Výběr článků

Načítám