Hlavní obsah

Sankce Rusko výrazně poškodily, tvrdí bývalý ministr financí Kudrin

Sankce uvalené Západem výrazně poškodily ruskou ekonomiku a odradily řadu investorů, kteří nyní budou potřebovat dlouhá léta na to, aby se s důvěrou vrátili na ruský trh. V komentáři pro deník Vedomosti to napsal bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin (vpravo)

Článek

Bývalý ministr zároveň varoval prezidenta Vladimira Putina, že jeho populistická politika může zemi oslabit a že omezování osobních a hospodářských svobod je překážkou v rozvoji.

"Pokud bude prezident spoléhat pouze na populistický přístup, země bude dál oslabovat a bude ztrácet hospodářské příležitosti," citovala z Kudrinova článku agentura Reuters.

Exministr, který v ruské vládě skončil v roce 2011 poté, co ostře kritizoval armádní výdaje, se rozepsal i o dopadu ekonomických sankcí. Ty uvalily na Rusko Evropská unie a USA kvůli tomu, jak se Moskva angažuje v konfliktu na Ukrajině.

"Formální i neformální sankce už ruské hospodářství vážně poškodily," napsal Kudrin. Podle něj sankce nadělaly stejně velkou škodu jako globální pokles cen ropy a bude prý trvat léta, než Rusko znovu přiláká zahraniční investory a obnoví důvěru v rubl.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat přestane prodávat auta v Rusku

Španělská automobilka Seat začátkem příštího roku ukončí prodej na ruském trhu. Důvodem jsou zhoršující se hospodářské podmínky v Rusku. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám