Hlavní obsah

Česká ekonomika roste o 2,3 procenta, odhaduje ČSÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,3 procenta, meziročně je hrubý domácí produkt vyšší o 2,3 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ) v předběžném odhadu.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,3 procenta

Článek

Čísla jsou mírně za očekáváním analytiků, kteří předpovídali, že meziročně hospodářství stouplo o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta.

K příznivému vývoji ekonomiky přispěla podle statistiků zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, kde se výrazně dařilo výrobě dopravních prostředků, chemických látek a chemických přípravků. Naopak v sektoru finančního zprostředkování hrubá přidaná hodnota dál klesala, uvedl ČSÚ.

Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vzrostla mezičtvrtletně po revizi o 0,3 procenta a meziročně o 2,5 procenta.

„Podle výsledků třetího kvartálu nadále patří Česko do skupiny meziročně nejrychleji rostoucích ekonomik v EU. Tempo růstu je nicméně proti odhadům mírným zklamáním a vypovídá o tom, že česká ekonomika nezůstala imunní vůči známkám slabosti u našich obchodních partnerů,” řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Německá ekonomika brzdí

Čísla o vývoji ekonomik v pátek zveřejňují i další země. V Německu, které je pro ČR největším obchodním partnerem, se HDP podle spolkového statistického úřadu za tři měsíce do září zvýšil podle prvních odhadů o 0,1 procenta.

Francouzská ekonomika stoupla ve 3. čtvrtletí o 0,3 procenta proti předešlému kvartálu a ekonomika Slovenska ve 3. čtvrtletí stoupla o 0,6 procenta proti předešlému kvartálu, kdy rostla stejným tempem, meziročně roste o 2,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám