Hlavní obsah

Obří ropné pole u Norska může být jedním z nejdražších evropských projektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Obří ropné pole Johan Sverdrup v Severním moři vynese v příštích desítkách let až 1,35 biliónu norských korun (NOK), což je asi 4,4 biliónu Kč. Odhaduje to norská společnost Statoil. Náklady na rozvoj pole firma odhaduje až na 220 miliard NOK (721 miliard Kč). Pro Norsko by to byl jeden z nejziskovějších, ale zároveň i nejdražších projektů.

Foto: Profimedia.cz

Naleziště se nachází asi 140 kilometrů od jihozápadních norských břehů.

Článek

Pole Johan Sverdrup se nachází zhruba 140 kilometrů od jihozápadního pobřeží Norska. Objeveno bylo v roce 2010 a je jedním z největších objevů v norském kontinentálním šelfu od poloviny 80. let.

Ropa by se v tomto poli mohla začít těžit koncem roku 2019. Statoil přitom očekává, že investice v první fázi dosáhnou až 120 miliard norských korun a denní produkce by mohla činit až 380 000 barelů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plný rozvoj projektu bude stát odhadem 722 miliard Kč a maximální objem těžby se odhaduje na 650 000 barelů denně. V Norsku by to byla téměř polovina současné produkce ropy, která v této zemi více než deset let klesá. Pole by maximální produkce mohlo dosáhnout někdy po roce 2020.

Statoil podobně jako jeho rivalové ve světě snižuje kapitálové výdaje, aby ušetřil na nákladech. Projekt Sverdrup měl ale podle agentury Reuters přednost, protože podle odhadů by měl být schopen produkovat ropu s náklady pod 40 dolarů za barel. To znamená, že bude vydělávat i v situaci, kdy ceny ropy zůstanou nízko.

Náklady, které odhaduje Statoil, ale překonaly odhady analytiků a přiměly je mírně snížit hodnotu projektu. S částkou v přepočtu 220 miliard Kč by byl Sverdrup nejnákladnějším evropským projektem na rozvoj naleziště ropy a plynu, a mohl by se zařadit mezi deset nejdražších takových projektů ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám