Hlavní obsah

V Česku se do distribuční elektrické sítě musí investovat 130 miliard

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do distribuční elektrické sítě v České republice bude v nadcházejících letech nutné investovat mnohamiliardové částky. Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku tvrdí, že do roku 2030 bude na investice do sítí v České republice potřeba 130 miliard korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stát podle něho počítá s tím, že firma ČEPS, která v Česku přenosovou soustavu provozuje, získala na některé projekty podporu z evropských infrastrukturálních fondů. „O to, kolik z fondů přiteče, potom budou moci být nižší ceny síťových složek pro koncové zákazníky,“ uvedl náměstek.

Klíčová je předvídatelnost

Oblast sítí je podle jeho slov sice stabilnější než výstavba nových zdrojů, přesto i zde lze očekávat možné problémy s tím, kdo do nich bude investovat.

„V sítích je naštěstí situace stabilnější, ovšem roste přísnost požadavků na zajištění dodávek nebo zavádění inteligentních sítí. Ty sice přinesou pozitiva, ale z krátkodobého hlediska růst nákladů,“ uvedl.

Návratnost investic do soustavy se podle jeho slov pohybuje nad hranicí 20 let a investoři musí mít důvěru, že vložené peníze dostanou zpět. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce v této oblasti pomoci zejména z hlediska legislativního tak, aby byla na trhu zajištěna předvídatelnost.

Nové zdroje jen s podporou státu

Elektrárny se v současnosti vyplatí stavět jen s podporou státu kvůli tomu, že podmínky na trhu jsou pokroucené.

„Ještě před dvaceti lety byla energetika pro investory bezpečným přístavem. Téma investiční stability odvětví se začalo objevovat někdy v roce 2002. Ještě nedávno se cena za megawattu elektřiny pohybovala kolem 90 eur, a investoři podlehli představě, že se trh chytil. Zahájeny tak byly stavby paroplynových zdrojů a někde i v oblasti jaderné energetiky. Pak ale ceny klesly až na současných asi 35 eur za megawattu,“ dodal Šolc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám