Hlavní obsah

Do oběhu jde nová desetieurovka. Hůř se padělá

V úterý se dostane do oběhu nová bankovka v hodnotě deset eur. Je to již druhá bankovka z nové série Europa, která má více bezpečnostních prvků, aby bylo těžší ji padělat. Oznámila to Evropská centrální banka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do oběhu se dostává desetieurovka s větší ochranou proti paděláníVideo: Reuters

 
Článek

Od loňského května je v oběhu nová pětieurovka a příští rok by měla následovat nová bankovka v hodnotě 20 eur. Nové bankovky mají několik zdokonalených ochranných prvků a nový nátěr, díky němuž mají být odolnější.

Na hologramu a vodoznaku je podobizna bájné řecké princezny Európy, kterou podle mýtu unesl vládce bohů Zeus v podobě býčka a která dala název celému starému kontinentu a také nové sérii bankovek.

Z dalších bezpečnostních prvků natištěná číselná hodnota na přední straně při naklonění bankovky mění barvu od smaragdově zelené po tmavě modrou a při naklonění vytváří lesklé číslo světelný efekt. Na obou krajích přední strany bankovky je také nový druh rýhování.

Padělků eur přibývalo

Nové bezpečnostní prvky na bankovkách mají ztížit práci padělatelům. Loni ECB stáhla z oběhu 670 tisíc falešných bankovek. Meziročně se tento počet zvýšil o více než čtvrtinu. Nejvíce se falšují bankovky v hodnotě 20 a 50 eur. V oběhu je celkem více než 15 miliard bankovek.

Dosavadní desetieurové bankovky zůstávají i nadále v platnosti. ECB je bude stahovat z oběhu později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám