Hlavní obsah

ČNB: Koruna by rozhodně neměla posílit

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes nynější další oslabování koruny, jejíž kurz vůči euru dosáhl 21. srpna již magické hranice 28 korun, nehodlá Česká národní banka (ČNB) činit žádné kroky k jejímu posílení. V nedělních televizních Otázkách Václava Moravce to sdělil viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Foto: Petr Horník, Právo

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík

Článek

„Koruna by neměla posílit. Ekonomika si již na její kurs nad 27 korun za euro zvykla, a držet jej měnovými intervencemi budeme nejméně do roku 2016,“ řekl viceguvernér.

S měnovými intervencemi začala ČNB loni v listopadu a koruna vzápětí vůči euru oslabila o 1,50 koruny. Letos se její kurz dlouho udržoval kolem 27,50 koruny za euro, teď v srpnu se ovšem propad ještě prohloubil.

Tomšík to vysvětluje tržními vlivy a zejména dopady konfliktu na Ukrajině. „Já mám obavy naopak z posílení koruny. Nadále trvá náš závazek udržovat ji nad 27 korun za euro a pokud by klesla pod tuto hranici, budeme znovu intervenovat,“ prohlásil.

Pod palbou kritiky

Měnovou politiku centrální banky 21. srpna ostře napadl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „My situaci považujeme za fatální. ČNB nám slibovala, že její měnové intervence zajistí 30 tisíc nových pracovních míst, a po devíti měsících nevidíme, že by v důsledku tohoto opatření vzniklo byť jediné,“ kritizuje Středula.

Prezident Miloš Zeman téhož dne dokonce osočil ČNB z upřednostňování svých zájmů. „Při vstupu do eurozóny by ČNB ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky. Nemohu vyloučit možnost, že kroky, které podniká ČNB s devalvací české měny, mohou být motivovány i snahou prodloužit interval, dokdy ČR vstoupí do eurozóny, a tím si zachovat kompetenci této instituce,“ tvrdí Zeman. [celá zpráva]

ČNB nechce výroky Zemana komentovat

Na otázku, co říká těmto kritickým hlasům, Tomšík v neděli odpověděl: „ČNB standardně výroky politiků včetně prezidenta Zemana nekomentuje. Musím ale říci, že oslabením koruny a budoucí vstup České republiky do eurozóny nemají spolu žádnou souvislost.”

Jak Tomšík zdůraznil, za prvořadý cíl centrální banka nadále považuje zabránit deflaci, k níž by bez oslabení koruny už skutečně v České republice došlo. Podle něj se již prokázala správnost její měnové politiky. „Jsme na úrovni velmi nízké inflace, nedochází k nárůstu nezaměstnanosti ani zkrácených pracovních úvazků, a dochází naopak k růstu nominálních mezd,“ argumentuje viceguvernér.

Anketa

Byly intervence ČNB pro oslabení koruny vůči euru správné?
Ano
11,7 %
Ne
88,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10902 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám