Hlavní obsah

Sankce proti Rusku zaplatíme nakonec všichni, Unie uvolní zemědělcům 125 mil. eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropská komise finančně podpoří zemědělce, které zasáhly ruské sankce zaměřené na dovoz západních potravin. Počínaje pondělím a konče listopadem se mohou pěstitelé zeleniny a ovoce spolehnout na finanční injekci v hodnotě zhruba 125 miliónů eur (3,5 miliardy korun). Tuzemští zemědělci přijdou letos kvůli sankcím až o 300 miliónů korun, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Evropská unie podpoří pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny podléhajících rychlé zkáze. Jde například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně. Zemědělci mohou o podporu žádat počínaje dneškem i zpětně.

Rusko zakázalo dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruské embargo se vztahuje také na dovoz masa, ryb, mléka a mléčných výrobků. Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost.

O dopadech ruských sankcí na českou ekonomiku budou v pondělí jednat zástupci vybraných českých ministerstev.

Čeští vývozci přijdou až o 300 miliónů korun 

Čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 miliónů korun, uvedlo v pondělí na svém webu ministerstvo zemědělství (MZe).

Z českých potravinářů by podle materiálu MZe měli zákaz nejvíce pocítit zpracovatelé mléka, kteří do Ruska vozí především sušené mléko, syrovátku, sýry a mražené máslo. Tržby by měly výrazněji propadnout také vývozcům drůbežího a králičího masa, masných konzerv, paštik či zmrzliny.

Další problémy může výrobcům způsobit očekávaný přetlak nabídky zboží na trzích EU.

Moskva před dvěma týdny v reakci na západní sankce zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU a USA. [celá zpráva]

Významný partner 

Rusko je v oblasti agrárního zahraničního obchodu dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR ze zemí mimo Evropskou unii.

Z Česka se do Ruska loni vyvezlo zemědělského a potravinářského zboží za 2,4 miliardy korun, dovoz činil jen 300 miliónů Kč.

Mezi nejvýznamnější české vývozní položky do Ruska patří pivo, nečokoládové cukrovinky a mák. Od roku 2009 se ve větším množství vyvážejí také přípravky k výživě zvířat a potravinové přípravky. Od roku 2010 narůstá vývoz sušenek a vajec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám