Hlavní obsah

Nevzdáme se, obrátíme se na zahraniční exekuční soudy, vzkazuje Diag Human

Společnost Diag Human se obrátí kvůli výroku arbitrů o ukončení letitého sporu o odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou na zahraniční exekuční soudy. Sdělila to v pondělí advokátní kancelář Jana Kalvody, která Diag Human ve sporu zastupuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výrok z roku 2002 nebyl podle kanceláře konečný, jak tvrdí arbitři. Nález z roku 2008, kterým bylo společnosti přiřčeno mnohamiliardové odškodnění, arbitři nezrušili, je nadále platný, uvádí kancelář.

Ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo, že Česko spor s Diag Human po osmnácti letech definitivně vyhrálo a nebude muset platit odškodné deset miliard korun. [celá zpráva]

Podle arbitrů jsou veškeré právní kroky učiněné po roce 2002 neplatné. Tehdy rozhodčí senát určil, že má stát společnosti zaplatit 326 miliónů korun za poškození dobrého jména, což stát učinil.

Obava o české umění v zahraničí

V srpnu 2008 stát arbitráž s Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala. Diag Human se kvůli svým finančním nárokům začal na soudy v zahraničí obracet už v roce 2011.

Národní galerie proto nechce do zahraničí půjčovat české umění. Před časem zadržovalo kvůli sporu s Diag Human vzácné obrazy Rakousko, nakonec se vrátily do Česka.

Jádrem sporu byl dopis tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara, který varoval zahraničního obchodního partnera před firmou Diag Human podnikatele Josefa Šťávy. Dánské Novo Nordisk napsal, že „Je pochybnost o solidnosti” a Dánové pak odmítli s Diag Human spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám