Hlavní obsah

Rusko má na Krymu problém. Došla mu voda

Sevastopol

Ruské úřady přiznaly, že na Krymském poloostrově, který Moskva anektovala, hrozí akutní nedostatek vody. V pátek to uvedla BBC. Zásoby vody dostává Krym z Ukrajiny. Kyjev podle krymských proruských úřadů přivřel kohoutky z původních 50 kubíků za sekundu na pouhých 16. Podle Ukrajiny Krym dluží za dodávky vody i elektřiny a mohl by být odříznut i od proudu.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z vyschlých ramen Severokrymského kanálu, kterým Ukrajina zajišťuje 80 procent zásob vody na Krymu.

Článek

Ukrajinská energetická společnost DTAK pohrozila podle listu Ukrajinska pravda, že může vypnout dodávky elektrického proudu, pokud nedostane zaplaceno dlužných 741 miliónů hřiven (1,4 miliardy korun).

Black-out by postihl všechny včetně občanů nebo těch, kteří platí. Společnost vyzvala k rychlé úhradě dluhů za odebranou energii. Krym je závislý na dodávkách elektrické energie z Ukrajiny,

Ještě vážnější je ale situace s vodou. Pokud nedostane Krym víc vody, je tam vážně ohrožena sklizeň hroznů, rýže, kukuřice a sóji, připustily ruské úřady.

Voda se na Krym dostává jediným vodovodním kanálem z řeky Dněpr v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Tento Severokrymský kanál zajišťuje 80 procent celkových zásob vody na poloostrově.

Kvůli přiškrceným dodávkám se může bez vody ocitnout na 120 tisíc hektarů zemědělské půdy, která závisí na zavlažování, řekl ruský ministr zemědělství Nikolaj Fedorov ruskému webu Gazeta.ru. Zničená úroda by podle něj oblasti přinesla ztrátu ve výši pěti miliard rublů (zhruba 2,8 mld. Kč).

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Severokrymský kanál zajišťuje zásobování Krymského poloostrova vodou z ukrajinské Kachovské nádrže na Dněpru

Krym by mohl nedostatek vody řešit vykopáním nových studní nebo dovozem vody z Ruska, ale obě varianty jsou příliš drahé. Ruská vláda slíbila, že vybuduje nový vodovod, který bude dodávat vodu na poloostrov z ruského vnitrozemí přes Kerčskou úžinu.

Krym nám za vodu dluží, tvrdí Ukrajina

Ukrajinské úřady, které současnou krymskou politickou reprezentaci neuznávají, tvrdí, že Krym nahromadil velký dluh za dodávky vody za loňský rok. Server newsru.ua tento týden uvedl, že ukrajinská pohledávka činí 1,7 miliónu dolarů (34 miliónů korun), což představitelé Krymu popírají.

Ve sporu o vodu se pak odráží celkově napjaté vztahy mezi Moskvou a Kyjevem. Rusko naopak ekonomicky tlačí na Ukrajinu prostřednictvím dodávek plynu. [celá zpráva]

Rusko nyní považuje Krym za své území a hranice mezi někdejší autonomní republikou a zbytkem Ukrajiny označilo za státní hranici. Hodlá na ní zřídit stálé hraniční přechody a zavést nová pravidla pro přeshraniční pohyb osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Raiffeisen na Krymu končí

Dceřiná firma rakouské Raiffeisen Bank International uzavře do poloviny tohoto měsíce zbylé pobočky na Krymu. Sdělila to dnes agentuře Reuters mluvčí banky....

Výběr článků

Načítám