Hlavní obsah

Česko zvažuje, zda také barvit naftu pro zemědělce

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstva financí a zemědělství budou jednat o možném barvení tzv. zelené nafty pro zemědělce. Kvůli omezení daňových podvodů to dělají například v Německu, Francii nebo na Slovensku. Celníci by takové opatření přivítali.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Technicky by se nafta mohla barvit na červeno nebo na žluto, dokud ale není definitivně rozhodnuto, nechtějí případně použité zbarvení celníci ani ministerstvo financí komentovat.

”Problematiku zelené nafty má na starost náměstkyně pro oblast daní a cel Simona Hornochová. Nejprve se musí sejít s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou,“ řekl na dotaz Novinek, zda se o barvení nafty uvažuje, mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Vláda začátkem dubna rozhodla o obnovení daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce, takzvané zelené nafty, která byla od začátku roku zrušena. Zvýhodnění bylo nastaveno na stejné úrovni jako loni, kdy dostali zpět zhruba 1,3 miliardy korun. Vláda chce změnu zákona provést co nejrychleji, aby šlo o vratku požádat už od července. [celá zpráva]

Znovuzavedení zelené nafty vzápětí ostře kritizovala opozice, především bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který její zrušení za Nečasova kabinetu prosazoval. Kalousek se obává právě daňových úniků a navrhuje místo zelené nafty zemědělce podporovat přímými dotacemi.

Celníkům by to pomohlo

„V některých zemích, například na Slovensku, barvení nafty pro zemědělce využívají. Zkušenosti s barvením a značkováním jsou i v tuzemsku pro topné účely, kdy se barví červeně,“ řekl Novinkám mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

„Je to zaběhnutý systém a dobře funguje. Barvivo nebo značkovač umíme efektivně odhalovat. Kontrola by se tím zjednodušila i zlevnila - když to někdo naleje do stroje, kde to být nemá, tak se to pozná i po několikerém naředění. Zneužití se tedy nemusí složitě a problematicky kontrolovat dokladově, ale zjistí se přes barvu. Z naší pozice správce spotřební daně bychom to uvítali,“ dodává Barták.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka před časem v České televizi uvedl, že u nás na rozdíl třeba od Německa není důvod zelenou naftu barvit, protože kvóty jsou nastavené níže, než kolik zemědělec ve skutečnosti spotřebuje.

Kvóta na vratku spotřební daně ze spotřebované nafty činí 100 litrů na hektar pole za rok, u luk je to 50 litrů na hektar za rok. K barvení by podle Jurečky byl důvod jen v případě, že by se kvóta zvýšila.

Otázky na další podrobnosti, jako kolik by zavedení barvení paliva stálo, nechalo ministerstvo financí bez odpovědi. Ve vyhlášce ministerstva průmyslu a obchodu, které značkování minerálních olejů obecně upravuje, se uvádí množství minimálně  šesti miligramů značkovací látky na litr. Kromě červené barvy zmiňuje také žlutou.

Značkování nanočásticemi

V současné době existují i modernější metody, jak označovat tekutiny kvůli podvodům či pančování - a to pomocí přidávání nepatrných neškodných nanočástic, jež odhalí při kontrole speciální přístroje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám