Hlavní obsah

Intervence ČNB zpomalila vstup Česka do eurozóny, kritizoval Zeman

Praha
Aktualizováno

Hlubokou nespokojenost s loňskou intervencí České národní banky (ČNB) proti kurzu koruny vyslovil prezident Miloš Zeman. Jak uvedl v úterním proslovu před Poslaneckou sněmovnou v souvislosti s vyslovením důvěry nové koaliční vládě, ČNB podle něj posunutím kurzu zpomalila vstup Česka do eurozóny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

„Chtěl bych vyslovit svoji hlubokou nespokojenost s intervencí České národní banky, která tento kurz uměle posunula mimo reálnou tržní hodnotu a tím, ať již vědomě nebo nevědomě, zpomalila náš vstup do eurozóny,“ pronesl prezident. Svůj nesouhlas s intervencí vyjádřil už vloni v listopadu. [celá zpráva]

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek uvedl, že osobně nevnímá intervence jako krok oddalující přijetí eura. „Přípravy na euro ještě nejsou tak daleko, aby intervence mohly narušit jejich průběh,“ doplnil.

Ani podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ČNB oslabením kurzu koruny nemohla ČNB oddálit přijetí eura, neboť neexistuje žádná oficiální snaha České republiky o brzký vstup do eurozóny.

„V ekonomickém slova smyslu nás naopak intervence ČNB spíše přiblížila k takovému okamžiku a to ze dvou důvodů. Za prvé, po devizové intervenci ČNB bude vývoj inflace v ČR a v eurozóně v letošním roce téměř stejný. Za druhé, slabší kurz pomůže oživení české ekonomiky a znovunastartování reálné konvergence k úrovni eurozóny,“ sdělil Marek.

Guvernér intervence hájí

ČNB loni v listopadu oslabila korunu vůči euru zhruba o sedm procent, aby odvrátila hrozbu poklesu spotřebitelských cen. Za svůj krok čelila kritice. Guvernér Miroslav Singer v poslední době několikrát řekl, že poslední údaje o vývoji spotřebitelských cen správnost intervencí potvrzují. [celá zpráva]

Zeman přivítal část programového prohlášení vlády, která hovoří o vytvoření podmínek pro vstup do eurozóny. Souhlasí i s tím, že vláda předkládá návrh na uzavření tzv. fiskálního paktu.

Z hlediska plnění maastrichtských kritérií, která je nutné splnit pro přijetí eura, nebrání podle něj nic tomu, aby ČR zahájila již nyní přípravné práce v souvislosti se vstupem do eurozóny. Nic také prý nebrání tomu, aby se Česko přiblížilo dvouletému přechodnému období, v němž má být kurz koruny vůči euru fixován v úzkém pásmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám