Hlavní obsah

Zahraničnímu obchodu se v listopadu dařilo, skončil v rekordním přebytku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod České republiky skončil v listopadu rekordním přebytkem 38,7 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 5,1 miliardy více. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Hlavním tahounem exportu je už tradičně automobilový průmysl, který meziročně přidal více než devět miliard korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přebytek zahraničního obchodu roste.

Článek

„Zveřejněný listopadový přebytek zahraničního obchodu přes 38 miliard je historicky nejvyšším. Ukazuje, že český export už krizi překonal a firmám se daří prosadit se na zahraničních trzích, na kterých dochází k oživování poptávky,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří F. Grund. Podle něj jde především o evropské trhy (EU28), kde skončila obchodní bilance aktivem 73,5 miliardy korun.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

Jak doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, schodek se zeměmi mimo EU naopak meziročně vzrostl a souhrnně za listopad činil 33,7 miliardy korun. K nejvyššímu nárůstu přebytku došlo v obchodu s Maďarskem a se Slovenskem. Oproti tomu schodek se nejvíce prohloubil v obchodu s Čínou a Polskem.

Na vzestupu export i import

Podle statistiků v meziročním srovnání výrazně rostl dovoz i vývoz. Dovoz v běžných cenách stoupl o 6,3 procenta a vývoz dokonce o 7,4 procenta.

Celkovou bilanci zahraničního obchodu příznivě ovlivnilo snížení deficitu chemických výrobků, potravin a živých zvířat a zvýšení aktiva u polotovarů, materiálů a průmyslového spotřebního zboží.

Prohloubil se naopak schodek u obchodu s minerálními palivy, nápoji a tabákem. Oproti listopadu 2012 zůstala kladná salda u strojů a dopravních prostředků a surovin beze změny.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 7,6 procenta. Zvýšil se zejména vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení a průmyslových strojů.

Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně vyšší o 11,2 procenta. Stoupl dovoz silničních vozidel, telekomunikačních zařízení a zařízení k výrobě energie. Naopak poklesl dovoz minerálních paliv.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin by podporovat český export mělo i oživení německé ekonomiky. „K dobrému výsledku exportu by měla přispět i slabší česká koruna, která by se měla na slabších úrovních držet celý letošní rok,“ dodal Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám